Metilji

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Metilji. Za naselje u općini Olovo (BiH), BiH, pogledajte Metilji (Olovo, BiH).
Metilji
Botulus microporus
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Platyhelminthes
Razred: Trematoda
Rudolphi, 1808
Područje života
podrazredi

Aspidogastrea
Digenea

Metilji su nametnici. Oko usta i na trbuhu imaju prijanjaljke kojima se pričvršćuju za tkivo domadara. Tijelo im je obavijeno kutikulom koja ih štiti od probavnih sokova domadara i igra ulogu kože. Metilji su nametnici u čovjeku, mačkama, govedima, svinjama, psima, štakorima, ovcama i drugim životinjama, a napadaju žučne kanale, jetru, gušteraču, pluća, vene, mokraćni mjehur, probavilo i druge organe.

Probavilo metilja sastoji se od dva slijepa ogranka crijeva. Hrane se tjelesnom tekućinom i krvi domadara koju sišu mišićavim ždrijelom. Žive anaerobno i štetne tvari izlučuju nefridijama. Kao i virnjaci, metilji su dvospolci i stvaraju veliki broj jajašaca. Životni ciklus metilja sastoji se od spolne i nespolne generacije.

Da bi se jaja metilja razvila, iz zaražene životinje moraju dospjeti u vodu. Iz njih se razvija trepetljikava ličinka. Ona se prihvati u vodi za puža barnjaka i kroz kožu se uvuče u unutrašnje organe gdje se kasnije stvara ličinka s repićem. Ona izlazi iz puža, odbacuje rep i pričvrsti se za neku vodenu biljku gdje se začahuri. Kada domadar (npr.govedo) pojede začahurenu ličinku u njemu se razvije odrasli metilj, a čovjek se zarazi jedući zaraženo meso.

Bolest koju uzrokuju metilji zove se metiljavost i protiv nje postoji lijek.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Metilji
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Trematoda