Švapsko ogledalo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Novi odlomak: Upitan naslov
Redak 28: Redak 28:
[[pl:Zwierciadło szwabskie]]
[[pl:Zwierciadło szwabskie]]
[[sv:Schwabenspiegel]]
[[sv:Schwabenspiegel]]

== Upitan naslov ==

Naslov je doslovni prijevod originala na hrvatski. Međutim, većina drugih wiki naslov ne prevodi. Sadržajno, to je zapravo "švapski zbornik" određenih zakona. Mislim da bi naslov trebalo promijeniti sukladno navedenom, ili ga ostaviti nepreveden (<ref>Hrvatska opća enciklopedija, Izdvač ''Leksikografski zavod "Miroslav Krleža"''</ref>). --[[Suradnik:Branka France|Branka France]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Branka France|razgovor]])</small> 14:16, 24. studenog 2011. (CET)

==Izvori==
{{izvori}}

Inačica od 24. studenoga 2011. u 15:16

Karlo Veliki kao zakonodavac, izdanje Švapskog zrcala, Bruxellensis MS 14689-91, fol. 95V , 15. stoljeće

Švapsko zrcalo (njemački: Schwabenspiegel) je zakonik, koji je napisao oko 1275 je franjevački redovnik u Augsburgu. Ona se bavi uglavnom pitanjima vlasništva nad zemljištem i feuda, a temelji se na Petoknjižju, rimskom pravu, kao i kanonskom pravu. Ono se oslanja na Sasko zrcalo (Sachsenspiegel) iz 13. stoljeća , a vezano je i za Njemačko zrcalo (Deutschenspiegel ).

Ime "Švapsko zrcalo" također je preuzeto iz Sachsenspiegel ("Sasko zrcalo"). Budući zakonik nije propisan nego je opisan, tj. bilježi trenutnu pravnu praksu a ne nameće nikakve nove zakone, metaforički je uspoređen s zrcalom u kojem se percipiraju pravo i krivo.

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi [[commons:Schwabenspiegel|]]
Wikizvor ima izvorni tekst :de:Schwabenspiegel

Upitan naslov

Naslov je doslovni prijevod originala na hrvatski. Međutim, većina drugih wiki naslov ne prevodi. Sadržajno, to je zapravo "švapski zbornik" određenih zakona. Mislim da bi naslov trebalo promijeniti sukladno navedenom, ili ga ostaviti nepreveden ([1]). --Branka France (razgovor) 14:16, 24. studenog 2011. (CET)

Izvori

  1. Hrvatska opća enciklopedija, Izdvač Leksikografski zavod "Miroslav Krleža"