Koncentriranje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: ''Koncentriranje je separacijska metoda uklanjanja isparljivih komponenti iz tečne namirnice. Koncentriranjem se odstranjuje voda iz namirnice. Svrha koncentriranja je produžen...
 
potrebno wikipediziranje, dodavanje kategorije itd.
Redak 1: Redak 1:
{{Wikipedizirati}}
{{Kategorizirati}}
{{Wp+}}
''Koncentriranje je separacijska metoda uklanjanja isparljivih komponenti iz tečne namirnice. Koncentriranjem se odstranjuje voda iz namirnice.
''Koncentriranje je separacijska metoda uklanjanja isparljivih komponenti iz tečne namirnice. Koncentriranjem se odstranjuje voda iz namirnice.



Inačica od 17. srpnja 2012. u 00:05

Koncentriranje je separacijska metoda uklanjanja isparljivih komponenti iz tečne namirnice. Koncentriranjem se odstranjuje voda iz namirnice.

Svrha koncentriranja je produženje roka trajanja namirnice. Koristi se za sokove od voća i povrća, koristi se za koncentriranje mlijeka,soli,a može se primjeniti kao dio procesa. Koncentriranjem se voda uklanja 90%,a njime se postižu pozitivni efekti: – Stvara se visok osmotski pritisak sredine tj. omogućava se svaka aktivnost mikroorganizama. – U konačnom proizvodu povećava se suha tvar čime se smanjuje masa i zapremina proizvoda. – Osobine finalnog proizvoda su karakteristične.

Koncentriranje se provodi na različite načine,a najčešće isparavanjem. Pri tome se zadovoljavaju uvjeti koji su namjenjeni prehrambenoj indutsriji.