Ulica Nokturno: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 16 godina
m
lekturica
No edit summary
m (lekturica)
}}
 
'''Ulica Nokturno''' je imaginarno je mjesto iz serije romana o [[Harry Potter|Harryju Potteru]] spisateljice [[J. K. Rowling]]. Ulica Nokturno je prljava je i uska uličica u [[London]]u u koju [[bezjak (Harry Potter)|bezjaci]] nemaju pristup puna trgovina s predmetima za crnu magiju, a u nju obično ne zalaze čestiti čarobnjaci. Najveća je i najozloglašenija trgovina je [[#Borgin i Burkes|Borgin i Burkes]] koja prodaje mračne i opasne predmete.
 
Unatoč njezinom ugledu, [[Hagrid]] je posjetio ulicu Nokturno u [[Harry Potter i Odaja tajni|Harryju Potteru i Odaji tajni]] u potrazi za sredstvom protiv puževa koji jedu srž povrća i drugim predmetima koji su mu potrebni za skrb o egzotičnim i opsanim stvorenjima.
*Osnivači: G. Borgini Cataractus Burke
*Poznati zaposleni: [[Tom Marvolo Riddle]] (bivši)
*Prodaje: Mračne predmete kao što su igrećeigraće karte zamrljane krvlju, maske, ljudske kosti, šiljaste instrumente, Ruku s onog svijeta, ukletu ogrlicu od opala, itd.
*Otkupljuje: Predmete povezane s crnom magijom; različite otrove, vrijedne i povijesno važne predmete
*Adresa: Ulica Nokturno 13B, London
*Poznate mušterije: [[Obitelj Gaunt|Meropa Gaunt]], Hepzibah Smith, Lucius Malfoy i Draco Malfoy.
 
'''Borgin i Burkes''' je trgovina je u Ulici Nokturno poznata po velikoj zbirci predmeta za crnu magiju, otrova i sličnih predmeta koji su na prodaju.
 
{{spoiler}}
 
Borgin i Burkes je prvi je put spomenut i viđen u Harryju Potteru i Odaji tajni kad ga posjete Lucius Malfoy i njegov sin Draco. Malfoy st. je gospodinu Borginu dao je popis svih otrova koje želi prodati. Borgina i Burkesa je u [[Harry Potter i Princ miješane krvi|Harryju Potteru i Princu miješane krvi]] ponovno je posjetio [[Draco Malfoy]] i raspitivao se o ormaru za nestajanje
te je želio da predmet ostane u trgovini (moguće je da se radi ili o ormaru ili o ogrlici od opala).
 
Otkriveno je da je Meropa Riddle, dok je bila trudna s Tomom Riddleom (kasnije Lord Voldemort), otišla Borginu i Burkesu kako bi prodala medaljon, obiteljsko naslijeđe koji je pripadao [[Osnivači Hogwartsa|Salazaru Slytherinu]], zato što joj je očajnički trebalo novca. Gospodin Caractacus Burke, koji je znao pravu vrijednost medaljona, uspio ga je kupiti za samo 10 galeona koje je jadna žena spremno uzela. Također, Tom Riddle se nakon odlaska iz [[Hogwarts]]a zaposlio se u Borginu i Burkesu. Riddle je bio zadužen za pronalaženje i kupnju antikviteta, vrijednog obiteljskog nasljeđa i mračnih predmeta; njegov mu je legendarni šarm pomagao u obavljanju tog zadatka. Dao je otkaz u vrijeme kad je jedna vještica pronađena mrtva, a dva su najvrjednija predmeta iz njezine skupocjene zbirke ukradena.
 
===Ostale neimenovane trgovine===
 
U [[Harry Potter i Odaja tajni|Harryju Potteru i Odaji tajni]] su spomenute su trgovine u Ulici Nokturno koje prodaju smežurane glave, žive divovske crne pauke i otrovne svijeće. Ulicom prolazi stara vještica s pladnjem cijelih ljudskih noktiju. A Hagrid tvrdi da se negdje u ulici prodaje i sredstvo protiv puževa koji jedu srž povrća.
 
[[Kategorija:Mjesta u Harryju Potteru]]

Navigacijski izbornik