Razlika između inačica stranice »Konvoj«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 2.605 bajtova ,  prije 7 godina
m
Uklanjanje izmjene 3824615 što ju je unio/unijela Tomandandy (Razgovor sa suradnikom:Tomandandy)
(Uklonjen cjelokupni sadržaj stranice)
m (Uklanjanje izmjene 3824615 što ju je unio/unijela Tomandandy (Razgovor sa suradnikom:Tomandandy))
[[Datoteka:Convoy en route to Capetown.jpg|300px|minijatura|desno|Konvoj trgovačkih brodova pod zračnom zaštitom aviona na putu u [[Cape Town]] tijekom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].]]
'''Konvoj''' je skupina vozila, obično motornih vozila ili brodova, koji putuju zajedno sa međusobnom potporom i zaštitom.
== Pomorski konvoji ==
=== Doba jedrenja ===
Pomorski konvoji su se koristili godinama, i primjeri su trgovački brodovi koji putuju pod mornaričkom zaštitom još od 12. stoljeća. Uporaba pomorskih konvoja datira kada su brodovi bili razdvojeni u specijalističke klase i u nacionalne ratne mornarice.
 
Od francuskih revolucionarnih ratova kasnije u 18. stoljeću, učinkovite mornaričke taktike su se razvile u [[Gusari|gusarstvo]] i [[Pirati|piratstvo]]. Neki konvoji su sadržavali nekoliko stotina trgovačkih brodova. Najizdržljiviji sistem konvoja su bile španjolske flote za blago, koje su plovile od 1520-ih sve do 1790.
 
Kada bi trgovački brodovi plovili samostalno, gusari bi doplovili do trgovačke staze i samo bi hvatali brodove koji su bili u prolazu. Brodovi koji putuju u konvoju su bili mnogo manja meta: konvoj je bio težak za pronaći kao da je jedan brod. Čak i da je gusar pronašao konvoj i vjetar je pogodan za napad, mogao se nadati da će zarobiti samo šaćicu brodova prije nego što ostatak uspije pobjeći, i mala pratnja ratnih brodova se lako mogla onemogućiti. Kao rezultat učinkovitosti konvoja, ratno osiguranje je bilo stalno maleno za brodove koji putuju u konvoju:
 
Mnoge pomorske bitke u Dobi jedrenja su se odvijale oko konvoja, uključujući:<br />
* Bitka kod Portlanda (1653.)<br />
* Bitka kod Ushanta (1781.)<br />
* Bitka kod Dogger Banka (1781.)<br />
* Veličanstveni Prvi Lipanj (1794.)<br />
* Bitka kod Pulo Auraa (1804.)<br />
 
Na kraju Napoleonskih Ratova, [[Britanska kraljevska ratna mornarica|Kraljevska mornarica]] je imala sofisticirani konvojski sistem za zaštitu trgovačkih brodova. Gubici brodova koji su plovili bez konvoja su bili toliko veliki da nijednom trgovačkom brodu nije dozvoljeno putovati bez pratnje.
 
 
[[Kategorija:Promet]]
 
[[bg:Конвой]]
[[ca:Comboi]]
[[cs:Konvoj]]
[[da:Konvoj]]
[[de:Geleitzug]]
[[el:Νηοπομπή]]
[[en:Convoy]]
[[eo:Karavano]]
[[es:Convoy]]
[[eu:Konboi]]
[[fi:Saattue]]
[[he:שיירה]]
[[hu:Konvoj]]
[[it:Convoglio navale]]
[[ja:護送船団]]
[[ms:Konvoi]]
[[nl:Konvooi]]
[[no:Konvoi]]
[[pl:Konwój]]
[[ru:Конвой судов]]
[[sk:Konvoj (organizovaná skupina vozidiel)]]
[[sl:Konvoj]]
[[sv:Konvoj]]
[[tl:Komboy]]
[[uk:Конвой суден]]

Navigacijski izbornik