Borbeno vozilo pješaštva: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Redak 28: Redak 28:
[[es:Vehículo de combate de infantería]]
[[es:Vehículo de combate de infantería]]
[[et:Jalaväe lahingumasin]]
[[et:Jalaväe lahingumasin]]
[[fa:خودرو جنگی پیاده نظام]]
[[fi:Rynnäkköpanssarivaunu]]
[[fi:Rynnäkköpanssarivaunu]]
[[fr:Véhicule de combat d'infanterie]]
[[fr:Véhicule de combat d'infanterie]]

Inačica od 15. veljače 2013. u 18:53

Švedsko borbeno vozilo pješadije CV90

Borbeno vozilo pješaštva (ili skračeno BVP) je vrsta borbenog oklopnog vozila koje služi da dovede pješaštvo na borbu i da im pruži paljbenu potporu.

Povijest

Borbena vozila pješaštva su slična borbenim oklopnim vozilima (BOV), koja su dizajnirani prenositi između pet i deset vojnika s njihovom opremom. Drukčiji su od BOV-ova jer imaju pojačano naoružanje (omogućujući im da davaju izravnu paljbenu potporu za vrijeme napada), otvore za streljanje (omogućujući vojnicima da pucaju sa svojim osobnim oružjem iznutra), i najčešće poboljšan oklop. Tipično su opremljeni s topom od 20 do 40 mm kalibra, mitraljezima 7,62 mm kalibra i ponekad s protuoklopnim ili protuzračnim raketama. Borbena vozila pješaštva su obično na gusjenicama, ali i neka su na kotačima. Borbena vozila pješaštva su puno slabije naoružana i oklopljena nego tenkovi, ali znaju biti naoružani s TOW raketama NATO-a, koju su jako ubojite za tenkove.

Sovjetski BMP-1

Zapadne sile su se iznenadile kad je Sovjetski Savez izložio prvo ovakvo vozilo, BMP-1, 1967. godine. Imalo je izuzetno nizak profil i bilo je naoružano čak s topom 73 mm kalibra i sa 9M14 Malyutka protuoklopnim raketama. Prednji oklop je bio jako zakošen, tako da je mogao barem djelomično štititi putnike od metaka 12,7 mm kalibra, dok je njegovo naoružanje ugrožavalo čak i tenkove. Od tada, borbena vozila pješaštva su došla u upotrebu u oružanim snagama svih većih sila.

Primjena

U suvremenim sukobima između nejednakih sila, u lokalnim krizama te gradskim borbama, važnost borbenih vozila pješaštva je veća sad nego ikad prije. Ovakva vozila pružaju kompromisno rješenje što se tiče pokretljivosti, zaštite, i naoružanja. Učinkovita su u borbama od visokog i niskog intenziteta te misije održavanja mira. Većina borbenih vozila pješaštva su amfibijska i prenosivi zrakoplovom. Najčešće su na gusjenicama ali znaju bit i na kotačima. BVP-ovi s kotačima mogu putovati stotine kilometara bez da se ukrcaju na vlak ili na kamion, kao što uobičajeno za BVP-ove s gusjenicama. Gusjenice se redovito moraju održavati ili potpuno zamjenuti, i vozila s gusjenicama oštećuju ceste brže nego vozila s kotačima. Stoga, puno su pokretljivija od gusjeničnih vozila. Nadalje, BVP s kotačima se može izvuči s bojišta ili npr. ako je zapeo u jarku čak i s izbušenim gumama, dok bi gusjenični BVP zahtjevao drugo vozilo da ga dođe izvući. No gusjenice ne mogu se probušiti kao gume, i također pružaju veću pokretljivost po neravnom terenu nego kotačna vozila.

Primjeri