E-adresa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (Bot: mijenja da:E-mail-adresse sa da:E-mailadresse
članak prerađen, dio o protokolima premješten u članak elektronička pošta
Redak 1: Redak 1:
[[datoteka:Crystal Clear app xfmail.png|right]]
[[datoteka:Crystal Clear app xfmail.png|right]]
'''E-adresa''' ili '''adresa elektroničke pošte''' je oznaka [[mailbox|elektronskog poštanskog sandučića]] u koji se mogu isporučiti poruke [[elektronička pošta|elektroničke pošte]].
'''E-adresa''' ili '''adresa elektroničke pošte''' je oznaka elektroničkog poštanskog sandučića u koji se mogu isporučiti poruke [[elektronička pošta|elektroničke pošte]].


Primjer formata e-adrese je <tt>pperic@primjer.com</tt> što se čita kao ''pperic na primjer.com''. Mnogi stariji sustavi e-pošte koristili su adrese u drugom formatu.
Primjer e-adrese koja se koristi na [[Internet]]u je <tt>pperic@example.com</tt> što se čita kao ''pperic na example.com''. Takva adresa sastoji se iz dva dijela:
* dio ispred znaka [[@]] je lokalni dio adrese i najčešće označava [[korisničko ime]] primatelja (npr. <tt>pperic</tt>)
* dio iza znaka @ je ime internetske domene na koju će se poslati poruka (npr. <tt>example.com</tt>).


Uz e-adresu u tom obliku može se koristiti i puno ime primatelja ({{en|display name}}) iza kojeg slijedi e-adresa u zagradi, kao na primjer: <tt>Pero&nbsp;Peric&nbsp;<pperic@example.com></tt>.


Neki stariji sustavi e-pošte koristili su adrese u drugim formatima od navedenoga.
Za slanje e-pošte preko [[Internet]]a koristi se [[SMTP]], a elektroničkom poštanskom sandučiću (za preuzimanje pošte) najčešće se pristupa preko [[POP3]] i [[IMAP]] [[protokol]]a.

E-adresa, kao <tt>pperic@primjer.com</tt>, sastoji se iz dva dijela. Dio ispred znaka [[@]] je "lokalni dio" adrese, često je to [[korisničko ime]] primatelja (<tt>pperic</tt>), a dio iza znaka @ je "ime domene" na koju će se poslati poruka (<tt>primjer.com</tt>).

Može se koristiti ''display name'', opcija gdje se vidi ime primatelja, iza koga slijedi e-adresa u zagradi, kao na primjer:
:<code>Pero&nbsp;Peric&nbsp;<pperic@primjer.com></code>.



==Vanjske poveznice==
==Vanjske poveznice==
* [http://tools.ietf.org/html/ ''tools.ietf.org''] - Web stranica na kojoj se mogu naći [[RFC]] dokumenti, kao na primjer RFC 5322 (format Internet poruka)
* [http://tools.ietf.org/html/ ''tools.ietf.org''] - Web stranica na kojoj se mogu naći [[RFC]] dokumenti, kao na primjer RFC 5322 (format poruka e-pošte)


[[Kategorija:Elektronička pošta]]
[[Kategorija:Elektronička pošta]]

Inačica od 21. veljače 2013. u 21:51

E-adresa ili adresa elektroničke pošte je oznaka elektroničkog poštanskog sandučića u koji se mogu isporučiti poruke elektroničke pošte.

Primjer e-adrese koja se koristi na Internetu je pperic@example.com što se čita kao pperic na example.com. Takva adresa sastoji se iz dva dijela:

  • dio ispred znaka @ je lokalni dio adrese i najčešće označava korisničko ime primatelja (npr. pperic)
  • dio iza znaka @ je ime internetske domene na koju će se poslati poruka (npr. example.com).

Uz e-adresu u tom obliku može se koristiti i puno ime primatelja (eng. display name) iza kojeg slijedi e-adresa u zagradi, kao na primjer: Pero Peric <pperic@example.com>.

Neki stariji sustavi e-pošte koristili su adrese u drugim formatima od navedenoga.

Vanjske poveznice