Razgovor sa suradnikom:Rprpr

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Kingstone 93 00:58, 21. srpanj 2007. (CEST)

Makedonija[uredi kôd]

Pa ispravi što znaš da je pogrešno napisano, vjerojatno ima pogrešaka. Tu ima puno izmjena, pogledaj povijest teksta, a i sve izmjene vjerojatno nisu bile dobronamjerne, imamo svakakvih iskustava. --Zeljko (razgovor) 10:01, 7. svibanj 2008. (CEST)

Zanimljiv doprinos[uredi kôd]

Zanima me čemu pisati nešto i stavljati na svoj tekst predložak {{fact}}?

Ne vidim svrhu, pa pitam. SpeedyGonsales 22:14, 6. siječanj 2009. (CET)

Taj predložak stavio sam na kraju tvrdnje koja nije potkrijepljena činjenicama, a postojala je u članku prije mog doprinosa (nisam joj ja autor). Dakle, {{fact}} bi moglo podsjetiti autora te tvrdnje (ili bilo koga drugoga) da navede izvor. Rpr (razgovor) 18:28, 18. veljača 2009. (CET)

Prikaži[uredi kôd]

Prikaži kako će izgledati3.PNG

Information.svg Pozdrav! Cijenimo Vaše doprinose, ali Vas molimo da svoja uređivanja ne snimate prečesto jer se snimanjem raznih sitnica zatrpava stranica nedavnih promjena i povećava broj promjena koje trebamo ophoditi. Ako uređujete u kôdu i želite provjeriti kako će izgledati objavljeni članak, molimo Vas da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Pauci.jpg Braco (razgovor) 13:01, 23. studenog 2009. (CET)

Primjeri obrtaljki[uredi kôd]

Molim te da više ne unosiš nikakve primjere u članak Obrtaljka. Ako se radi o primjerima onda je dovoljno unijeti jedan ili dva a ne sve poznate i nepoznate obrtaljke ovog svijeta. Tvojim potpuno nepotrebnim izmjenama se zatrpava stranica nedavnih promjena. Hvala na razumijecanju i pozdrav.--Pauci.jpg Braco (razgovor) 13:04, 23. studenog 2009. (CET)

Valentin Pozaić[uredi kôd]

Molim obratite pozornost da je ovo Wikipedija na hrvatskom jeziku, te da je vaše uređivanje sadržavalo datum napisan na nepravilan način. Iako je nemoguće krivo shvatiti 2010-07-07 (jer su dan i mjesec isti), hrvatski jezik dotični datum piše ovako: 7. srpnja 2010. Hvala unaprijed. SpeedyGonsales 12:58, 8. srpnja 2010. (CEST)Odgovor[odgovori]

Dotični format datuma (YYYY-MM-DD) ne može se shvatiti krivo jer se radi o formatu definiranom međunarodnim standardom en:ISO 8601. Taj standard uveden je zato da bi postojali formati za pisanje datuma i vremena koji bi bili jednoznačni za cijeli svijet. Format YYYY-MM-DD nije se prije toga koristio niti u jednoj državi tako da ne može doći do nesporazuma, tj. ljudi iz različitih država ne mogu ga razumjeti različito jer ga prije nisu niti koristili.
Format YYYY-MM-DD čini mi se prikladnim za reference jer je kraći nego "dan. mjesecUGenitivu godina.". U referencama obično koristim predložak en:cite web te sam u njemu na engleskoj wikipediji redovito datume pisao kao YYYY-MM-DD i to nitko nije ispravljao.
Ako se format YYYY-MM-DD ne bi smio koristiti za datume u hrvatskoj wikipediji, to bi onda trebalo navesti u Wikipedija:Stil. --Rpr (razgovor) 14:15, 11. srpnja 2010. (CEST)Odgovor[odgovori]
Suradnici Wikipedije dužni su pisati, dopunjavati, odnosno ispravljati članke u skladu sa sadašnjim pravopisom, a pravopis jasno kaže: Zagreb, 6. listopada 2001. (Babić, Ham, Moguš, "Hrvatski školski pravopis", Školska knjiga, Zagreb, 2008., ISBN 978-953-0-40026-9, str. 58).
Također, da nisam slučajno patrolirajući vidio gornje uređivanje, ne bih znao da mi je odgovoreno. Lijepo molim, pristojno je odgovoriti suradniku na njegovoj stranici za razgovor, ukoliko ne želite odgovoriti na tuđoj stranici za razgovor, normalno je ostaviti bar obavijest na suradnikovoj stranici za razgovor da mu je odgovoreno negdje drugdje. SpeedyGonsales 14:48, 11. srpnja 2010. (CEST)Odgovor[odgovori]

Netočni podatci[uredi kôd]

Stranica [1] nigdje ne spominje "autochtonous". Ako se govori u Hrvatskoj, to ne znači da je autohton. Kubura (razgovor) 01:40, 18. studenog 2010. (CET)

Predložak za navođenje mrežnih izvora[uredi kôd]

Bok Rprpr,

(1) Zašto bi bilo bolje rabiti predložak?
(2) A što da je taj predložak na francuskome?
(3) Koja je prednost nerazumljivog predloška u odnosu na jezično i pravopisno prihvaćen način citiranja? (koji je poznat većini)
(4) Uostalom, nisi ti unosio te izvore, pa nije lijepo zadirati u izvore koje su drugi oblikovali i koji su onome tko je navodio te izvore razumljivi. Dakle unošenje nerazumijevanja.
(5) Što ako suradnik kojemu mijenjaš navedene izvore ne razumije engleski?

Članak će dopunjavati suradnik Markus cg1, suradnik koji je dobio najveću potporu (dosad) prigodom stjecanja statusa automatski patroliranoga suradnika.

Markus cg1 zna kako citirati i u njegov način citiranja ne mogu se unositi promjene koje će njemu otežati daljnji rad na članku. Pomagati se može samo u okviru najučestalijega navođenja pomoću oznaka <ref> i </ref>

I ne samo to, već prebacivanje teksta na način koji si činio nije dobro, jer se time patrolerima otežava preglednost tvojih izmjena. A prethodni suradnici znaju zašto je nešto na mjestu na kojemu je.

Predložak:Citat se općenito rabi i nije sporan, da bi ti uklanjao taj isti predložak. Predložak:Citiranje weba nije dobio potporu i bit će obrisan čim se za to stvore uvjeti. U radu s predlošcima nije dopušteno opterećivati sve ostale suradnike uvođenjem nekih predložaka koji su:

(A) Nezgrapni;
(B) Lome tekst;
(C) Nisu prevedeni;
(D) Služe jedino izravnom prebacivanju s en.wiki;
(E) Nemaju dokumentaciju.
i td.

Toliko za sad. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 02:21, 20. studenog 2010. (CET)

P.S. Tvoju izmjenu uklonili smo i Markus cg1 i ja. -- Bugoslav (razgovor) 02:21, 20. studenog 2010. (CET)

N.B. Na Hrvatskoj Wikipediji postoje samo izvori ili bilješke, te literatura. Ne reference. -- Bugoslav (razgovor) 02:21, 20. studenog 2010. (CET)

Molim lijepo da ne bi bilo opet bez obrazloženja[uredi kôd]

Objasni mi ovo [2] jer ja ne kužim, pa da si ne kompliciramo život vraćanjem izmjena jedno drugome. Ja smatram da sve spada pod relevantne informacije vezane za članak, zato sam ih u samom startu i naveo. Molim te razuvjeri me. :) --Domjanovich (razgovor) 19:51, 6. srpnja 2011. (CEST)Odgovor[odgovori]

Cirkus[uredi kôd]

Pogodak u sridu. SpeedyGonsales 20:40, 10. srpnja 2011. (CEST)Odgovor[odgovori]

Pravopis[uredi kôd]

Wikipedija:Pravopis je važeća smjernica glede pravopisa. SpeedyGonsales 17:52, 12. srpnja 2011. (CEST)Odgovor[odgovori]

Vanjske poveznice[uredi kôd]

Što nedostaje vanjskim poveznicama [3]? Kubura (razgovor) 03:45, 16. srpnja 2011. (CEST)Odgovor[odgovori]

Nadnevci[uredi kôd]

Nadnevke u pridlošku piši slovima, ne brojkama [4]. Kubura (razgovor) 05:32, 23. kolovoza 2011. (CEST)Odgovor[odgovori]

Đurov/Đurin[uredi kôd]

Ja sam August Dominus, trenutno blokiran (do listopada). Ovaj sam članak sam pisao dok još nisam znao da postoji posvojni pridjev Đurin. Ja sam iz Dubrovnika te se tu koristi isključivo ova sklonidba: Đuro (N)-Đura (G)-Đuru (D)-s Đurom (I)-Đura (A)-na Đuru (L)-oj, ej Đuro (V). Tako je Festa sv. VlahA, a ne Vlahe. Tako je Vlahovo, Perovo, Stijepovo itd. U hrvatskom pravopisu napisano je da je Dubrovačko-neretvanska županija izuzeta obične hrvatske sklonidbe koja je meni donedavno zvučala ženskasto, smiješno i nehrvatski. Međutim, to je doista hrvatska sklonidba koju bi trebalo koristiti i tu si u pravu (našu samo za ljude odavde).— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.201.228.125 (razgovordoprinosi) 08:37, 22. rujna 2011.

Preslovljavanje[uredi kôd]

Gdje si našao ovaj podatak da se obrnuto e onako preslovljava? [5] Kubura (razgovor) 11:48, 28. ožujka 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Wikipedija:Navođenje izvora[uredi kôd]

Pisanje pravila, smjernica i uputa je umjetnost. :) Tekst treba biti jasan, obrazlaganje i ljubazno upućivanje suradnika je poželjniji stil od naređivanja jer kažnjavanje kršenja smjernica ionako provode administratori pa je potpuno svejedno zapovijeda li se ili moli, jer ishod je isti. SpeedyGonsales 23:45, 16. kolovoza 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Engleski jezik ne razlikuje suradnika od suradnice, nema još puno toga pa je teško, često i besmisleno truditi se oponašati ono što nije moguće oponašati. SpeedyGonsales 14:51, 17. kolovoza 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]


[6] Pazi na ovaj problem: mislio si dobro, ali si napravio moguću buduću štetu. Naime, ako nema onog ref iza svake rečenice, lako se može dogoditi u budućnosti da netko "razbije" odlomak na komade i onda više nismo u mogućnosti znati odnosi li se ref na cijeli odlomak ili samo na prethodnu rečenicu. Ovako, kad je iza svake rečenice, znamo da je to to. Kubura (razgovor) 05:57, 17. kolovoza 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Slažem se da je bolje staviti oznaku izvora iza znaka razgodka, a ne ispred. Kubura (razgovor) 23:12, 18. kolovoza 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Tuđe poruke[uredi kôd]

Nije uputno lektorirati tuđe poruke, koliko god da su Vaše namjere najbolje.[7] Kubura (razgovor) 06:26, 14. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Diranje u kronološki raspored[uredi kôd]

Žuti karton


[8] Ne diraj u kronološki raspored poruka!!!! Kubura (razgovor) 06:26, 14. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

[9] [10] Nemoj sad ti biti jednim od onih "koji ne shvaćaju" očigledno. Nešto je puno takvih niklo po hr.wiki zadnjih mjeseci. Burtaju, rade nered, a onda se uhvate žilavo argumentirati kako je u redu ono što čine. Kubura (razgovor) 03:09, 16. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Nenaslovljene[uredi kôd]

Ako autor nije naveo naziv odlomka, ne stavljaj ga ni ti. Ovako [11]još zadireš u povijest rasprave, iskrivljujući što je bilo. Kubura (razgovor) 06:26, 14. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Ubuntu[uredi kôd]

Bez foruma, molim.--MAN_USK recider 19:57, 22. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Smjernice[uredi kôd]

Ovdje imaš:

Wikicitati »Ne postavljajte poveznice na Usenet (newsgrupe), forume, stranice obožavatelja, MySpace i slične stranice (npr. Facebook i dr.). Oni nude između ostalog informacije koje su u pravilu bez izvora i kao takvi nisu pogodni za članke na Wikipediji. Iznimka su takve stranice na kojima npr. glazbeni sastavi imaju svoje službene stranice ili stranice obožavatelja koje sadrže korisne informacije o temi«
(Temeljne smjernice)

Ako sadrži ovo zadnje, zanemari ;)--MAN_USK recider 18:40, 25. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Rekao sam da zanemariš ako "sadrži korisne informacije o temi". Nisam dobro upratio što i nečudi nakon šestotinjak pregledanih promjena u zadnjih 20-ak dana.--MAN_USK recider 14:05, 26. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]

Stanovništvo[uredi kôd]

Ova poruka govori o istom predmetu (broj stanovnika), ali nema nikakve veze s onim napisanim iznad (pogledati datume i pažljivije pročitati što piše). Nisam uklonio uređivanje jer nije vandalizam a tema je slična, ali molim suradnika neka ubuduće općenite komentare piše na odgovarajućem mjestu, u ovom slučaju takav komentar može pisati u članku Stanovništvo Hrvatske kvalitetnije oblikovan i potkrijepljen odgovarajućim izvorima. Wikipedija je velika, za one koji žele doprinositi skoro uvijek ima mjesta i tema u glavnom imenskom prostoru, samo treba malo razmisliti. SpeedyGonsales 12:09, 20. prosinca 2012. (CET)Odgovor[odgovori]

E-adresa[uredi kôd]

[12] Nemam namjeru počinjati uređivački rat, jer se u biti radi o sitnicama.

Revertao sam [13] zbog:

  • Radimo wp na hrvatskom jeziku, a čitatelj ne mora znati što znači riječ "example". A da ne bi bili zabune s postojećim domenom, može se staviti alternativni tekst, npr. primjer_adrese.com.
  • U vanjskoj poveznici je Internet Message Format.

Dakle, ostavljam odluku tebi, LP!  • Bonč (razgovor) • Tagline: Ako misliš pobijediti, ne smiješ izgubiti. (Alan Ford) •  12:20, 22. veljače 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Izgubljeno u prijevodu[uredi kôd]

E, to s dvoznačnošću riječi "free" u engleskom je problem. Gubitci u prijevodu. Na engleskom to ima smisla, na hrvatskom ne.
Dvojio sam oko toga što napraviti, no mislim da će to biti poprilična teška zadaća jezikoslovcima kako to rasplesti. Ne smijemo si pretvoriti jezik u engleski i izgubiti hrvatski jezični duh.
Tako da nisi jedini koji se misli što s time. Kubura (razgovor) 02:32, 23. veljače 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Zato se u dijelu teksta prevelo "free" s "besplatnim", a ne riječju "slobodni". U drugom dijelu teksta, moralo se ostaviti "sloboda, slobodni".
Zato ostavih [14] "besplatan odnosno slobodan", za ostaviti mogućnost jednog i drugog.
Znam da si dobro mislio [15], no mislim da bi nekako trebalo naglasiti i besplatnost.
Na engleskom je to već izrečeno riječju "free", na hrvatskom riječju "slobodan" besplatnost nije nužno izrečena.
Pitanje nije jednostavno, ne ću ukloniti tvoje uređivanje. Mislim da ćemo se morati posavjetovati s jezičnim savjetnicima, a možda to izađe kao neka nova tema u nekom jezikoslovnom časopisu. Kubura (razgovor) 02:37, 23. veljače 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

[16] Velim ti ja da je to velika mozgalica o stvarima o kojima će se baviti učenije i specijaliziranije glave i od mene i od tebe zajedno. :) Kubura (razgovor) 04:07, 24. veljače 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Još malo pomoći[uredi kôd]

Kod određenih i neodređenih pridjeva, ima jedna logika. Određeni oblik može postati imenica, dok kod neodređenih pridjeva to baš nije slučaj. Određeni oblik je prepoznatljiviji zbog nastavka -i, a kod ženskog i srednjeg roda određeni se razlikuje po naglasku (gladna žena je gladna).
Vratimio se na imenice.
Recimo, vladari znaju imati takva imena "Veliki" (Karlo Veliki, ne Karlo Velik), brodovi "Jaki", naselja (Žedno, Mali Lošinj, ne "Mal Lošinj") i tako dalje. Kubura (razgovor) 02:43, 23. veljače 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Odg.: Domovinski rat - "trgovanje" istočnom Slavonijom i Baranjom[uredi kôd]

[17] U pravu smo oboje. Iz naslova članka sugerira se jedno (Baranju i dio Slavonije dajte Srbiji), a onda u tekstu nalaziš nešto drugo. Sve skupa - grozne su stvari spremali Hrvatskoj.[18]
Aj, živia mi. Kubura (razgovor) 05:40, 8. lipnja 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Novi red[uredi kôd]

[19] Ovdje je <br>radi lakšeg čitanja. Odvaja poveznicu i podatke o njoj od citiranog teksta. Kubura (razgovor) 06:52, 14. lipnja 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Brisanje poveznice[uredi kôd]

[20] Desant na Šoltu je bila neprijateljska okupacijska vojna akcija. Zato postoji ona poveznica. Ako trenutno nema članka o tome, ne znači da ne će ga biti. Kubura (razgovor) 07:02, 14. lipnja 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Metalizacija[uredi kôd]

Metalni oblik je jedan od pojavnih oblika vodika. Metalni vodik je jedan od pojavnih oblika vodika.

Meni su obje gornje rečenice smislene. U drugoj rečenici nema ponavljanja, dok prva liči na tautologiju. Bolje tako, cilj projekta nije zbunjivanje nego obrazovanje. Smiley.svg SpeedyGonsales 23:06, 10. travnja 2017. (CEST)Odgovor[odgovori]

Community Insights Survey[uredi kôd]

RMaung (WMF) 16:43, 6. rujna 2019. (CEST)Odgovor[odgovori]

Reminder: Community Insights Survey[uredi kôd]

RMaung (WMF) 17:11, 20. rujna 2019. (CEST)Odgovor[odgovori]

Reminder: Community Insights Survey[uredi kôd]

RMaung (WMF) 21:49, 3. listopada 2019. (CEST)Odgovor[odgovori]

Komentar na komentar[uredi kôd]

[21] Može se tradicija izračunati ovim izrazom

sa {{#expr: {{#timel: Y }} - 1871}}-godišnjom → sa 151-godišnjom

 • Bonč (razgovor) • Moja jedina mana je skromnost, inače sam savršen. •  13:38, 26. prosinca 2019. (CET)Odgovor[odgovori]

Uoej[uredi kôd]

Pozdrav! Lipo je šta si svratia. Kubura (razgovor) 01:26, 27. svibnja 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]

We sent you an e-mail[uredi kôd]

Hello Rprpr,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (razgovor) 20:51, 25. rujna 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]