Vodikov peroksid: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 48 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q171877 na Wikidati
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Vodikov peroksid''' (H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>) je kemijski spoj [[vodik]]a i [[kisik]]a.
'''Vodikov peroksid''' (H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>) je kemijski spoj [[vodik]]a i [[kisik]]a. Bezbojna je i viskozna kapljevina, relativno stabilna na sobnoj temperaturi, ali se pri 80 °C [[Egzotermni proces|egzotermno]] razlaže na vodu i kisik. Na sobnoj je temperaturi ta reakcija spora, a ubrzavaju ju nečistoće i svjetlost. Zbog toga se vodikov peroksid pohranjuje u tamnim bocama i uz dodatak inhibitora. Nastaje hidrogeniranjem [[antrakinon]]a i oksidacijom nastaloga [[antrakinol]]a. Djeluje i kao reducens, ali su oksidacijska svojstva jače izražena. Upotrebljava se za izbjeljivanje, kao [[antiseptik]], u kemijskoj industriji, a upotrebljavao se kao oksidans za [[Raketa|raketno]] [[gorivo]].


==Svojstva i osobine==

Bezbojna je i viskozna kapljevina, relativno stabilna na sobnoj temperaturi, ali se pri 80 °C [[Egzotermni proces|egzotermno]] razlaže na vodu i kisik. Na sobnoj je temperaturi ta reakcija spora, a ubrzavaju ju nečistoće i svjetlost. Zbog toga se vodikov peroksid pohranjuje u tamnim bocama i uz dodatak inhibitora.

Djeluje i kao reducens, ali su oksidacijska svojstva jače izražena.

==Dobivanje==

Nastaje hidrogeniranjem [[antrakinon]]a i oksidacijom nastaloga [[antrakinol]]a.

==Upotreba==

Upotrebljava se za izbjeljivanje (ponajčešće kose), kao [[antiseptik]], u kemijskoj industriji, a upotrebljavao se kao oksidans za [[Raketa|raketno]] [[gorivo]].

U prodaju dolazi u koncentracijama od 3,6,9,12, i 30% (takva koncentracija se naziva komercijalno i "Perhidrol").


==Izvori==
==Izvori==

Inačica od 14. travnja 2013. u 12:06

Vodikov peroksid (H2O2) je kemijski spoj vodika i kisika.

Svojstva i osobine

Bezbojna je i viskozna kapljevina, relativno stabilna na sobnoj temperaturi, ali se pri 80 °C egzotermno razlaže na vodu i kisik. Na sobnoj je temperaturi ta reakcija spora, a ubrzavaju ju nečistoće i svjetlost. Zbog toga se vodikov peroksid pohranjuje u tamnim bocama i uz dodatak inhibitora.

Djeluje i kao reducens, ali su oksidacijska svojstva jače izražena.

Dobivanje

Nastaje hidrogeniranjem antrakinona i oksidacijom nastaloga antrakinola.

Upotreba

Upotrebljava se za izbjeljivanje (ponajčešće kose), kao antiseptik, u kemijskoj industriji, a upotrebljavao se kao oksidans za raketno gorivo.

U prodaju dolazi u koncentracijama od 3,6,9,12, i 30% (takva koncentracija se naziva komercijalno i "Perhidrol").

Izvori

  • Tehnički leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža; glavni urednik: Zvonimir Jakobović. Tiskanje dovršeno 21. prosinca 2007.g., Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 653717. ISBN 978-953-268-004-1, str. 969.