Prijeđi na sadržaj

Habit: razlika između inačica

Dodano 1.030 bajtova ,  prije 16 godina
m
dopunio tekst, uklonio stub, dodao {{Portal Kršćanstvo}}
m (dopunio tekst, uklonio stub, dodao {{Portal Kršćanstvo}})
'''Habit''' je vlastito odijelo [[redovnik]]a i redovnica u [[Katoličanstvo|Katoličkoj Crkvi]].
Habit je odijelo [[redovnik]]a i redovnica, kojeg oni nose preko odijeće. Od svećeničke haljine se razlikuje po tome, što dijecezanski svećenici imaju reverendu-a ona kod njih označuje njihov status.
 
Već su najraniji [[monah|monasi]] i [[pustinjak|pustinjaci]] koristili naročita pokornička odijela, obično crne boje. Takva se boja zadržala u Istočnoj Crkvi, a na Zapadu kroz cijeli rani [[Srednji vijek]].
 
Habiti monaških redova danas mogu biti raznih boja, ovisno o pripadnosti pojedinom redu. Na Zapadu se nosi »kapuca«, odnosno naročita kapuljača, na različite načine povezana s habitom, a sam je habit pripasan kožnim pojasom.
 
Pod utjecajem [[prosjački redovi]] prosjačkih redova habit se počeo mijenajti, te je omogućavao veću pokretljivost pojedinca. Dok su neki prosjački redovi zadržali kožni pojas, drugi su - naročito [[franjevci]] - uveli pripasivanje konopom, tzv. [[korda|kordom]] ili pascem.
 
Često se u pojedinim redovima habitu, njegovoj boji i obliku, pripisuje i simbolično značenje. Tako franjevci tumače da njihov habit ima oblik [[križa]], pa ih podsjeća da svaki dan moraju nositi svoj križ.
 
Za razliku od redovnika, [[svećenici]] koji nisu redovnici nose [[reverendu]], tamnu halju zakopčanu gumbima i pripasanu tkanenim pojasom, čija boja određuje i njihov status.
 
{{Portal Kršćanstvo}}
 
{{stub-relig}}
[[Kategorija: Kršćanstvo]]
[[Kategorija: Odjeća]]
16.472

uređivanja