Dijamant: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1 bajt ,  prije 8 godina
m (Bot: Migrating 107 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q5283 (translate me))
Dijamanti variraju u boji, a najčešća boja dijamanta nije prozirna kao što većina ljudi misli, već je naprotiv većina dijamanata smeđa ili žuta.
 
Dijamanti mogu čak biti i crne boje, iako ovdje valja istaknuti kako nema dijamanta koji bi bio totalnopotpuno crn jer crni dijamant je crn zbog mnoštva inkluzija koje mu daju taj tamni izgled.
Čistim dijamantima se nazivaju samo bezbojni i prozirni dijamanti, a svi "obojani" dijamanti nisu totalnopotpuno čisti dijamanti već imaju određenu razinu i vrstu nečistoća koje im daju specifičnu boju. Tako primjerice žuti dijamanti, koji su inače i najčešća boja dijamanata imaju u sebi određenu količinu dušika koja je odgovorna za tu žutu boju, a intenzitet žute boje ovisi o tipu i koncentraciji duška sadržanoj u dijamantu.
 
Klasifikacija dijamanata po boji obično ima ljestvicu stupnjevanja koja ide od slova "D" što označava dijamant bez boje pa sve do slova "Z" koji znači svjetlo žutu boju. Ta klasifikacija postavljena je od strane Američkog gemološkog instituta (GIA).
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik