Knjiga Jubileja: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Trant (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Knjiga Jubileja]] je apokrifna knjiga.[[Etiopska pravoslavna tevahedo Crkva]] smatra ovu knjigu djelom Biblije.Vrijeme nastanka knjige je nepoznato kao i ime autora.
[[Knjiga Jubileja]] je apokrifna knjiga. [[Etiopska pravoslavna tevahedo Crkva]] smatra ovu knjigu djelom Biblije. Vrijeme nastanka knjige je nepoznato kao i ime autora.


== Sadržaj ==
== Sadržaj ==
U Knjizi Jubileja se piše o događajima od stvaranja do izlaska Židova iz Egipta.U njoj se pojavljuje i sunčev kalendar.
U Knjizi Jubileja se piše o događajima od stvaranja do izlaska Židova iz Egipta. U njoj se pojavljuje i sunčev kalendar.


== Rukopisi ==
== Rukopisi ==
Pronađeno je nekoliko fragmenata knjige na latinskom,grčkom i sirijskom jeziku.Kasnije su djelovi knjige nađeni među Kumranskim rukopisima na hebrejskom jeziku.
Pronađeno je nekoliko fragmenata knjige na [[latinski jezik|latinskom]], [[grčki jezik|grčkom]] i [[sirijski jezik|sirijskom jeziku]]. Kasnije su dijelovi knjige nađeni među Kumranskim rukopisima na [[hebrejski jezik|hebrejskom jeziku]].


== Vidi još ==
== Poveznice ==
[[Knjiga proroka Henoka]]
* [[Knjiga proroka Henoka]]


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 4. siječnja 2015. u 19:39

Knjiga Jubileja je apokrifna knjiga. Etiopska pravoslavna tevahedo Crkva smatra ovu knjigu djelom Biblije. Vrijeme nastanka knjige je nepoznato kao i ime autora.

Sadržaj

U Knjizi Jubileja se piše o događajima od stvaranja do izlaska Židova iz Egipta. U njoj se pojavljuje i sunčev kalendar.

Rukopisi

Pronađeno je nekoliko fragmenata knjige na latinskom, grčkom i sirijskom jeziku. Kasnije su dijelovi knjige nađeni među Kumranskim rukopisima na hebrejskom jeziku.

Poveznice

Izvori