Celibat: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 249 bajtova ,  prije 15 godina
bez sažetka
m (Prva žena od Muhameda se ženila dvaput prije njega. Malo neobično za časnu sestru. Pobrisana izjava da je prva žena od Muhameda bila časna sestra.)
No edit summary
{{izvor}}
{{NPOV}}
'''Celibat''' je jedan od nauka{{fact}} Katoličke crkve, koji zabranjuje svećenicima ženidbu. Takav nauk ne postoji u drugim kršćanskim crkvama. Štoviše u nekim pravoslavnim crkvama uvjet da bi se postao svećenik je da ta osoba bude već oženjena{{fact}}. U protestantskim crkvama celibat takođerTakođer ne postoji (npr. Evangelička, Baptistička, Adventistička, Anglikanska itd.). [[Martin Luther]], jedan od najvećihpoznaje reformatora,ga čakniti sejedna iprotestantska oženioili časnompravoslavna sestromcrkva. UKod islamuŽidova celibat također ne postoji.
 
Uveo ga je [[Grgur VII.]] 1074. na sinodu u [[Rim]]u{{fact}}. Taj sinod zabranio je svečenićku ženidbu, te zahtjevao od oženjenih svećenika da napuste žene, kasnije u svojoj enciklici iz [[1079]]. papa je zabranio oženjenim svećenicima i da ulaze u crkvu. Kad je papin dekret stigao u zapadnu [[Europa|Europu]] izbila je pobuna{{fact}}.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik