Mujina pećina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m /==Vanjske poveznice==
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Mujina pećina''' je [[špilja]] u [[Kaštelanska zagora|kaštelanskom zaleđu]].
{{dodaj infookvir|Špilje i jame}}
Mujina pećina je [[špilja]] u [[Kaaštelanska zagora|kaštelanskom zaleđu]].


To je špiljsko arheološko nalazište sjeverno od [[Kaštela]]. Otkriveno je više slojeva s izrađevinama [[moustérien]]ske kulture i životinjskim ostatcima, datiranima u srednji paleolitik (prije 40 000–45 000 god.). Prvo je sustavno iskopavano i kronometrijski datirano nalazište moustérienske kulture u Dalmaciji, važno za proučavanje života i prilagodbe [[neandertalci|neandertalaca]] na istočnom jadranskom prostoru.<ref>Hrvatska enciklopedija (LZMK): [http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=42325 Mujina pećina]</ref>
U njoj su nađeni kameno oruđe procijenjene starosti od najmanje pedesetak tisuća godina, te su najveći nalazi [[neandertalac|neandertalca]] na hrvatskom jugu. "Kaštelanski neandertalac" je živio prije otprilike 45 tisuća godina.


== Izvori ==
Smatra se da su neandertalci iz ovih staništa opstali devedesetak tisuća godina nakon izumrća [[krapinski pračovjek|krapinskog neandertalca]].
{{izvori}}

Ova špilja je jedno od zadnjih staništa neandertalca u Europi (zadnji neandertalci u Europi izumiru 29 tisuća godina prije Krista).


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 5. ožujka 2015. u 17:18

Mujina pećina je špilja u kaštelanskom zaleđu.

To je špiljsko arheološko nalazište sjeverno od Kaštela. Otkriveno je više slojeva s izrađevinama moustérienske kulture i životinjskim ostatcima, datiranima u srednji paleolitik (prije 40 000–45 000 god.). Prvo je sustavno iskopavano i kronometrijski datirano nalazište moustérienske kulture u Dalmaciji, važno za proučavanje života i prilagodbe neandertalaca na istočnom jadranskom prostoru.[1]

Izvori

  1. Hrvatska enciklopedija (LZMK): Mujina pećina

Vanjske poveznice