Elizabeth Barrett Browning: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Dexbot (razgovor | doprinosi)
m Removing Link FA template (handled by wikidata)
Izvori
Redak 26: Redak 26:




'''Elizabeth Barrett Browning''' (pokraj [[Durham]]a, [[6. ožujka]] [[1806]]. - [[Firenca]], [[29. lipnja]] [[1861]].), engleska književnica
'''Elizabeth Barrett Browning''' (pokraj [[Durham]]a, [[6. ožujka]] [[1806]]. - [[Firenca]], [[29. lipnja]] [[1861]].), engleska književnica<ref>[http://www.online-literature.com/elizabeth-browning/ Elizabeth Barrett Browning, The Literature Network]</ref>.


Od čitava njena opsežnog, ali često nedovoljno oblikovanog stvaralaštva održali su se u književnosti "Krik djece", patetični protest protiv eksploatacije dječjeg rada u tvornicama, i ciklus [[sonet]]a "Soneti s portugalskog", poetski dokaz njene ljubavi prema suprugu, pjesniku [[Robert Browning|R. Browningu]], a ubraja se među najbolje ljubavne pjesme u engleskoj književnosti. U [[spjev]]ovima "Prozori palače Guidi" i "Pjesme Kongrsu" inspirirala se borbama za oslobođenje [[Italija|Italije]], a djelo "Aurora Leigh" je odraz političkih i društvenih prlika u viktorijanskoj [[Engleska|Engleskoj]]. Njezino djelo karakterizira dubina osjećaja, ljubav prema Italiji i obilje autobiografskih elemenata.
Od čitava njena opsežnog, ali često nedovoljno oblikovanog stvaralaštva održali su se u književnosti "Krik djece"<ref>[https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Elizabeth_Barrett_Browning&action=edit The Cry of the Children]</ref>, patetični protest protiv eksploatacije dječjeg rada u tvornicama, i ciklus [[sonet]]a "Soneti s portugalskog"<ref>[https://www.poetryfoundation.org/poems-and-poets/poets/detail/elizabeth-barrett-browning Elizabeth Barrett Browning, Poetryfoundation.org]</ref>, poetski dokaz njene ljubavi prema suprugu, pjesniku [[Robert Browning|R. Browningu]], a ubraja se među najbolje ljubavne pjesme u engleskoj književnosti. U [[spjev]]ovima "Prozori palače Guidi" i "Pjesme Kongrsu" inspirirala se borbama za oslobođenje [[Italija|Italije]], a djelo "Aurora Leigh"<ref>[https://www.poetryfoundation.org/poems-and-poets/poets/detail/elizabeth-barrett-browning Elizabeth Barrett Browning, Poetryfoundation.org]</ref> je odraz političkih i društvenih prlika u viktorijanskoj [[Engleska|Engleskoj]]. Njezino djelo karakterizira dubina osjećaja, ljubav prema Italiji i obilje autobiografskih elemenata.

==Izvori==
<references/>

==Vanjske poveznice==
[http://www.poemhunter.com/elizabeth-barrett-browning/ Pjesme na engleskom]
{{GLAVNIRASPORED:Browning, Elizabeth Barrett}}
{{GLAVNIRASPORED:Browning, Elizabeth Barrett}}
[[Kategorija:Engleski književnici]]
[[Kategorija:Engleski književnici]]

Inačica od 12. rujna 2016. u 21:11

Elizabeth Barrett Browning

Rođenje 16. ožujka 1806. godine
Smrt 29. lipnja 1861. godine
Zanimanje pjesnikinja
Suprug/zi Robert Browning
Portal o životopisima


Elizabeth Barrett Browning (pokraj Durhama, 6. ožujka 1806. - Firenca, 29. lipnja 1861.), engleska književnica[1].

Od čitava njena opsežnog, ali često nedovoljno oblikovanog stvaralaštva održali su se u književnosti "Krik djece"[2], patetični protest protiv eksploatacije dječjeg rada u tvornicama, i ciklus soneta "Soneti s portugalskog"[3], poetski dokaz njene ljubavi prema suprugu, pjesniku R. Browningu, a ubraja se među najbolje ljubavne pjesme u engleskoj književnosti. U spjevovima "Prozori palače Guidi" i "Pjesme Kongrsu" inspirirala se borbama za oslobođenje Italije, a djelo "Aurora Leigh"[4] je odraz političkih i društvenih prlika u viktorijanskoj Engleskoj. Njezino djelo karakterizira dubina osjećaja, ljubav prema Italiji i obilje autobiografskih elemenata.

Izvori

  1. Elizabeth Barrett Browning, The Literature Network
  2. The Cry of the Children
  3. Elizabeth Barrett Browning, Poetryfoundation.org
  4. Elizabeth Barrett Browning, Poetryfoundation.org

Vanjske poveznice

Pjesme na engleskom

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Elizabeth Barrett Browning