Povlastica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
m uklanjanje izmjene 4834342 suradnika 178.148.66.39 (razgovor)
 
Redak 9: Redak 9:
== 19. i 20 Stoljeće ==
== 19. i 20 Stoljeće ==


U duhu [ravnopravnost] i na povlastice se u današnjici gleda vrlo kritički. Posebno privilegije, po rođenju su u zapadnom svijetu od kraja [apsolutizam|apsolutizma] više nisu prihvatljive.
U duhu [[ravnopravnost]]i na povlastice se u današnjici gleda vrlo kritički. Posebno privilegije, po rođenju su u zapadnom svijetu od kraja [[apsolutizam|apsolutizma]] više nisu prihvatljive.


Privilegiranje se može definirati kao suprotnost od [diskriminacija|diskriminacije] diskriminacija se stvara privilegiranjem, a privilegiranje stvara po tome diskriminaciju.
Privilegiranje se može definirati kao suprotnost od [[diskriminacija|diskriminacije]]: diskriminacija se stvara privilegiranjem, a privilegiranje stvara po tome diskriminaciju.


[Kategorija:Ustavno pravo]
[[Kategorija:Ustavno pravo]]
[Kategorija:Kazneno pravo]
[[Kategorija:Kazneno pravo]]
[Kategorija:Ljudska prava]
[[Kategorija:Ljudska prava| ]]

Posljednja izmjena od 8. siječnja 2017. u 14:40

Povlastica ili privilegij, (lat.: privilegium = Iznimni zakon, prednost) označava prednost ili povlasticu koja se odobrava prema pojedincu ili društvenoj grupi.

Pojam[uredi | uredi kôd]

Latinska fraza privilegium je sastavljena iz riječi lex ("Zakon", te privus ( "pojedinačno", "posebno").

Definicija u današnje vrijeme je davanje prednosti prema određenim pojedincima (ili određenim grupama) od strane zakonodavnog tijela kao privilegija.

19. i 20 Stoljeće[uredi | uredi kôd]

U duhu ravnopravnosti na povlastice se u današnjici gleda vrlo kritički. Posebno privilegije, po rođenju su u zapadnom svijetu od kraja apsolutizma više nisu prihvatljive.

Privilegiranje se može definirati kao suprotnost od diskriminacije: diskriminacija se stvara privilegiranjem, a privilegiranje stvara po tome diskriminaciju.