Zapljena: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 19 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q275038 na Wikidati
-od strane
Redak 1: Redak 1:
'''Zapljena''' ili [[posuđenica]] '''Konfiskacija''' ([[Latinski jezik|lat.]] ''confiscatio'') označava [[eksproprijacija|eksproprijaciju]] dobara ili [[imovina|imovine]] od strane države bez naknade.
'''Zapljena''' ili [[posuđenica]] '''konfiskacija''' ([[Latinski jezik|lat.]] ''confiscatio'') označava [[eksproprijacija|eksproprijaciju]] dobara ili [[imovina|imovine]] u korist države bez naknade.


U državama u kojima se ne primjenjuje [[vladavina prava]] i u situacijama [[revolucija]] često se vrse zapljene bez ikakve pravne osnove, nego temeljene samo na poziciji moći države ili revolucijnarnog pokreta.
U državama u kojima se ne primjenjuje [[vladavina prava]] i u situacijama [[revolucija]] često se vrše zapljene bez ikakve pravne osnove, nego temeljene samo na položaju moći države ili revolucionarnog pokreta.


U [[država]]ma gdje se poštuje vladavina zakona zapljena je posljedica djela počinjenog od strane počinitelja koja vodi do oduzimanja od vlasnika.
U [[država]]ma gdje se poštuje vladavina zakona zapljena je posljedica djela počinitelja koja vodi do oduzimanja od vlasnika.


Može se raditi o kazni za prekršaje različitih oblika kazne: npr. [[carinski prekršaj|carinske prekršaje]], na oduzimanje prokrijumčarenih roba, ili za kršenje raznih zakonoma.
Može se raditi o kazni za prekršaje različitih oblika kazne: npr. [[carinski prekršaj|carinske prekršaje]], na oduzimanje prokrijumčarenih roba, ili za kršenje raznih zakonoma.

Inačica od 13. travnja 2017. u 12:40

Zapljena ili posuđenica konfiskacija (lat. confiscatio) označava eksproprijaciju dobara ili imovine u korist države bez naknade.

U državama u kojima se ne primjenjuje vladavina prava i u situacijama revolucija često se vrše zapljene bez ikakve pravne osnove, nego temeljene samo na položaju moći države ili revolucionarnog pokreta.

U državama gdje se poštuje vladavina zakona zapljena je posljedica djela počinitelja koja vodi do oduzimanja od vlasnika.

Može se raditi o kazni za prekršaje različitih oblika kazne: npr. carinske prekršaje, na oduzimanje prokrijumčarenih roba, ili za kršenje raznih zakonoma.