Kriterij (utrka): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Kriterij''' ili '''kriterijska utrka''' je tip utrke koji se odvija na kružnoj stazi ne duljoj od 5km. Natjecanja se obično odvijaju po gradskim ulicama i vrlo su popularna jer gledaoci lako mogu pratiti ovaj tip utrke. Utrka se vozi na određeni broj krugova ili na vrijeme. Ako se vozi na vrijeme onda je određeno da se vozi, npr. 60 minuta + 1 krug. Na ulasku u zadnji krug sudac signalizira zvonom. Vozač ili više njih koji ulove grupu za cijeli krug imaju pravo voziti u grupi i obračunava im se krug prednosti na cilju. Općenito su ovakve utrke kraće i intezivnije. Postoji i bodovni kriterij u kojem se svakih nekoliko krugova boduje prolazak prvih vozača kroz ciljnu liniju. [[biciklizam|Biciklist]] koji sakupi najviše bodova, a da ne zaostane za krug pobjednik je ovog tipa utrke.{{nedostaje izvor}}
'''Kriterij''' ili '''kriterijska utrka''' je tip utrke koji se odvija na kružnoj stazi dužine 800m do 10km. Natjecanja se obično odvijaju po gradskim ulicama i vrlo su popularna jer gledaoci lako mogu pratiti ovaj tip utrke. Utrka se vozi na određeni broj krugova s plasmanom prema plasmanu u zadnjem krugu ili prema zbroju bodova koji su ostvareni na sprintevima u određenim krugovima. Na ulasku u zadnji krug, odnosno krug koji se boduje, daje se signal zvonom. Ako skupina do 20 natjecatelja bude uhvaćena za krug, ista se isključuje. Kod veće skupine suci odlučuju o njihovom isključenju odnosno nastavku natjecanja.
Općenito su ovakve utrke kraće i intenzivnije, te pogoduju biciklistima koji su bolji sprinteri i tehničari.
<!-- prevedeno s en.wiki? treba navesti njihove izvore, wikipedija nije sama sebi izvor -->

==Izvori==
*http://www.uci.ch/mm/Document/News/Rulesandregulation/18/23/94/2-ROA-20180101-E_English.PDF


[[Kategorija:Biciklizam]]
[[Kategorija:Biciklizam]]

Inačica od 3. veljače 2018. u 20:04

Kriterij ili kriterijska utrka je tip utrke koji se odvija na kružnoj stazi dužine 800m do 10km. Natjecanja se obično odvijaju po gradskim ulicama i vrlo su popularna jer gledaoci lako mogu pratiti ovaj tip utrke. Utrka se vozi na određeni broj krugova s plasmanom prema plasmanu u zadnjem krugu ili prema zbroju bodova koji su ostvareni na sprintevima u određenim krugovima. Na ulasku u zadnji krug, odnosno krug koji se boduje, daje se signal zvonom. Ako skupina do 20 natjecatelja bude uhvaćena za krug, ista se isključuje. Kod veće skupine suci odlučuju o njihovom isključenju odnosno nastavku natjecanja. Općenito su ovakve utrke kraće i intenzivnije, te pogoduju biciklistima koji su bolji sprinteri i tehničari.

Izvori