Razlika između inačica stranice »Seoba naroda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
m
[[Vandali]] su se smjestili u srednjoj Europi te su također bili potisnuti ulaskom Huna. Bježali su pred njima prolazeći kroz Panoniju, Galiju i Hispaniju. Preko [[Gibraltar]]a su ušli u sjevernu Afriku te napravili državu na mjestu bivše Kartage. Iz Kartage su [[455.]] godine napali i spalili Rim. Od tada postoji termin vandalizam za sva oskvrnuća spomenika i kulturnih dobara.
 
Atila je želio ući u Rim, no nije to želio napraviti direktno, stoga je prvo krenuo u Galiju, gdje ga je 451. godine dočekala rimsko-vizigotska vojska pod vodstvom zapovjednika Ecije na Katalunskim poljanama. Sukob je završio nerješenoneriješeno, a Huni su se povukli u Panoniju gdje su imali svoju državu - [[kaganat]] sa središtem u Tokayu (današnja Mađarska).
Godinu dana nakon bitke na Katalunskim poljanama Atila je izravno napao sjever Italije. Papa Lav III. dao mu je veliku količinu zlata te se potplaćeni Atila ponovno vratio u svoj kaganat.
Umro je godinu dana kasnije, 453. pod čudnim okolnostima, najvjerojatnije od izljeva krvi u mozak. Nakon njegove smrti, Huni su napustili Europu i vratili se u Aziju.

Navigacijski izbornik