Razlika između inačica stranice »Xi'an«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 2 bajta ,  prije 1 godinu
m
broji→ima
m (broji→ima)
Osnivač [[dinastija Han|dinastije Han]], građanskim imenom Liu Bang (kao car uzima ime [[Gaozu]]), [[202. pr. Kr.]] smješta svoj glavni grad u području [[Chang'an]]a. Njegova prva palača Changle Palace (长乐宫/長樂宮, slobodni prijevod ''neprekinuta sreća'') izgrađena je na drugoj strani rijeke, nasuprot ostataka glavnog grada [[dinastija Qin|dinastije Qin]]. Tradicionalno, ta gradnja smatra se osnivanjem Chang'ana, odnosno, Xi'ana. Dvije godine kasnije Liu Bang gradi Weiyang Palace (未央宫) sjeverno od suvremenog Xi'ana, a gradnja prvobitnih gradskih zidina počela je [[194. pr. Kr.]] i trajala je 4 godine. Dovršeni, zidovi su bili dugi 25,7 km. U temeljima bili su široki između 12 i 16 metara, a zatvarali su površinu od 36 km<sup>2</sup>. [[190]]. godine, usred ustanaka i pobuna neposredno prije [[razdoblje Tri kraljevstva|razdoblja Tri kraljevstva]] moćni vojskovođa Dong Zhuo izmješta svoje sjedište iz [[Luoyang]]a u Chang'an kako bi izbjegao koaliciji drugih moćnih vojskovođa.
 
Nakon nekoliko sljedećih stoljeća nemira, [[dinastija Sui]] [[582]]. godine ponovo ujedinjuje Kinu i u području današnjeg Xi'ana osniva novi glavni grad pod imenom Daxing. Ostaje glavni grad i u vrijeme [[dinastija Tang|Tang dinastije]] ([[608]].-[[907]].), no ponovo pod imenom Chan'an. Površna mu je bila 88 km<sup>2</sup> a brojaoimao je oko 1 milijun stanovnika, bio je najveći grad na Svijetu. Ime Xi'an dobija [[1369]]. od [[Hongwu]]a, prvog cara [[dinastija Ming|dinastije Ming]] koji je namjeravao isto vladati iz njega, no na kraju se ipak odlučio za [[Nanjing]].
 
Xi'an je postao poznat širom Svijeta kad je u [[arheologija|arheološkim iskapanjima]] [[1974]]. godine otkriveno više od 8.000 [[vojska terakota|vojnika od terakote]] u borbenim položaju u prirodnoj veličini. Ovo nalazište [[mauzolej]]a [[Ćin Ši Huangdi]]ja, prvog cara koji je ujedinio Kinu, danas je uz [[Kineski zid]] najveća kineska [[turizam|turistička]] atrakcija.

Navigacijski izbornik