Ecce Homo (djelo): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
sa engl. wiki
(Nema razlike inačica)

Inačica od 1. veljače 2020. u 10:50

Ecce Homo: Kako se postaje onim što se jest (njem.Ecce Homo: Wie man wird, was man ist) zadnja je originalna knjiga njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea prije nego što je preminuo 1900. Knjigu je napisao 1888. a prvi put je objavljena 1908.

Knjiga sadrži nekoliko poglavlja samohvale poput "Zašto sam tako mudar ", "Zašto sam tako pametan " "Zašto pišem tako dobre knjige " i "Zašto sam ja sudbina". Filozof Walter Kaufmann, u svojoj biografiji Nietzsche: Filozof, psiholog, antikrist primjetio je unutarnje paralele, u formi i jeziku, s Platonovim djelom Apologija - Obrana Sokratova u kojem je opisano suđenje Sokratu. Nietzsche, u stvari, sam sebe promatra kao optuženika a njegove sardonske (usiljene) presude i naslovi poglavlja mogu se promatrati kao podmukli, podrugljivi, samozatajni ili lukavi.

U svom djelu Nietzsche samosvjesno nastoji predstaviti novu sliku filozofa kao i sebe, npr., filozofa "koji nije aleksandrijski akademik niti apolonski mudrac , već Dionizije."[1] Na ovim temeljima Kaufmann smatra Ecce Homoknjiževnim djelom usporedivim u svojoj umjetnosti sa slikama Vincenta van Gogha. Nietzsche tvrdi da je veliki filozof zbog svoje omalovažavajuće procjene pobožne prijevare čitave filozofije za koju je smatrao da se povlači iz poštenja kad je bila najpotrebnija i da je kukavičkim neuspjehom slijedi svoj postavljeni cilj ka svom "razumnom" završetku.

  1. Kaufmann, s. 202.