Prijeđi na sadržaj

Legitimnost: razlika između inačica

Obrisana 22 bajta ,  prije 1 godinu
m
uklonjena promjena suradnika 89.164.142.249 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 141.138.27.130
No edit summary
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
m (uklonjena promjena suradnika 89.164.142.249 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 141.138.27.130)
Oznaka: brzo uklanjanje
* '''tradicionalna'''
* '''karizmatična'''
* '''racionalno-legalna (zakonska)'''
 
'''Tradicionalna vlast''' temelji svoju legitimnost na tradiji odn. običajima. Primjer za takvu vrstu legitimnosti su otac u obitelji (''pater familias''), gradske starješine, crkveni vjerodostojnici i na kraju i sam kralj odn. vladar. Ova legitimnost je prihvaćena po principu "jer tako to mora biti".
Karakteristično za karizmatičnu vlast jest da se ne može dugo održati na vlasti tj. nestabilna je jer često proizlazi iz kolektivne histerije, te uvijek nakon nje dolazi do insitucionalizacije vlasti odn. do reacionalno-legalne vlasti.
<br />
'''Racionalno-legalna (zakonska) vlast''' temelji svoju legitimnost na poštivanju općih pravila, zakona i ustava (načelo '''[[legalnost]]i'''). Nositelji vlasti na svoje položaje došli su putem propisanih pravila u zakonima, i zbog toga su legitimno prihvaćeni. Takva vlast je impersonalna.
 
'''Nicholas Luhmann''' svoju definiciju legitimnosti iznosi kao "pitanje postupka", što znači da se vlasti, svaki puta nakon donošenja nekog akta ili postupka, preispituje njezina legitimnost. Naravno njezini nositelji došli su na vlast putem izbora odn. pravnim putem.