Razlika između inačica stranice »Guido Gozzano«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 2 bajta ,  prije 6 mjeseci
m
popravak godina
m (popravak godina)
[[Datoteka:Guido-Gozzano.jpg|mini|desno|Guido Gozzano]]
'''Guido Gustavo Gozzano''' ([[Torino]], [[19. prosinca]] [[1883.]]. - [[9. kolovoza]] [[1916.]].), talijanski pjesnik.
 
== Život ==
Guido Gozzano proveo je djetinjstvo dijelom u Torinu, a dijelom u gradiću Agliè (provincija Torino), gdje je njegova obitelj imala posjede.
 
Bio je krhka zdravlja. U školi se nije istaknuo. Godine [[1903.]]. upisao se na pravni fakultet, no nikada nije diplomirao. Radije je, zajedno s grupom prijatelja, torinskih [[sutonska poezija|sutonjaka]], pratio književna predavanja cijenjenog pjesnika [[Arturo Graf|Artura Grafa]].
 
Zahvaljujući Grafu, koji je prizivao [[Giacomo Leopardi|Leopardijev]] [[pesimizam]] ublažen produhovljenim socijalizmom, i kojega su stoga mladi torinski intelektualci štovali, videći u njegovim idejama «protuotrov» tada sveprisutnoj [[Gabriele D'Annunzio|danuncijevskoj]] poetici, Gozzano se definitivno oslobodio danuncijevštine koja je bila prožimala njegove prve stihove.
 
* '''Odnos s Amalijom'''
Iste godine Gozzano je započeo svoj isprva samo [[epistola]]rni odnos s pjesnikinjom Amalijom Guglielminetti. Ljubavna pisma, što su ih razmjenjivali od [[1907.]]. do [[1909.]]. (i koja su postumno objavljena tek [[1951.]]), svjedoče o Gozzanovoj ljubavi prema Amaliji, ljubavi od koje je često pokušavao umaći, preferirajući oprezno «književno drugovanje», no iznad svega predstavljaju jedan od najsnažnijih dokumenata Gozzanove biografije.
 
* '''Pjesnička zbirka "I colloqui" («Razgovori»)'''
 
* '''Napredovanje bolesti i put u Indiju'''
Godine [[1912.]]., bolest je uznapredovala te je pjesnik, u potrazi za pogodnijom [[klima|klimom]], odlučio krenuti na dug put u [[Indija|Indiju]]. Ta mu promjena, koja je trajala nešto više od godine dana, nije donijela blagodati kojima se nadao, no pomogla mu je ipak da napiše [[putopis]]nu prozu koja će, sabrana pod naslovom ''Verso la cuna del mondo'' («Prema kolijevci svijeta»), biti objavljena postumno, [[1917.]].
 
* '''Djelovanje neposredno prije smrti
Godine [[1914.]]. objavio je u dnevniku "La Stampa" neke fragmente nedovršene poeme ''Farfalle'', («Leptiri») poznate i pod naslovom ''Epistole entomologiche'' («Entomološke poslanice»).
Iste je godine u knjigu ''I tre talismani'' («Tri talismana») sabrao šest svojih [[bajka|bajki]].
Zanimao se za [[kazalište]] i za [[film]], radio je na adaptaciji nekih svojih pripovijedaka.
Godine [[1916.]]., pred samu smrt, radio je na [[scenarij]]u za nikad snimljen film o [[Sveti Franjo Asiški|sv. Franji Asiškom]].
== Poetika ==
* '''Daleke zemlje'''
 
Kada se Gozzano 1912. zaputio u Indiju, o svojemu je putovanju vodio [[Dnevnik (književnost)|dnevnik]]. Nastala su tako «Pisma iz Indije» ("Lettere dall'India"), napisana između 1912. i 1913., u dnevniku "[[La Stampa]]" objavljena [[1914.]], da bi tri godine kasnije izašla kao knjiga. U tim slikama dalekih zemalja nastala je najbolja Gozzanova proza.
 
Gozzanu je bliska i tema druge vrsti putovanja, putovanja prema smrti.
94.741

uređivanje

Navigacijski izbornik