Mrežne stranice: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 12: Redak 12:
Web stranice, ''engl. [http://en.wikipedija.org/web_site web site]'', su kolekcija internetskih resursa - HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti.
Web stranice, ''engl. [http://en.wikipedija.org/web_site web site]'', su kolekcija internetskih resursa - HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti.


Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korjenskog [[URL]]-a odn. [[web adresa | web adrese]]), koja se često naziva i '[[homepage]]'. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom [[web server]]u. URL ([[web_poveznica linkovi]]) unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.
Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korjenskog [[URL]]-a odn. [[web adresa | web adrese]]), koja se često naziva i '[[homepage]]'. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom [[web server]]u. [[web_poveznica | Linkovi]] unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.


Korjenska asdresa web adresa, koja se najčešće naziva internetska [[domena]] čini vrijednu karakteristiku svakog ''site''-a.
Korjenska asdresa web adresa, koja se najčešće naziva internetska [[domena]] čini vrijednu karakteristiku svakog ''site''-a.

Inačica od 17. kolovoza 2005. u 15:40

Internetske stranice, ili točnije web stranice ili www stranice se sastoje od niza HTML/XHTML dokumenata kojima se može pristupiti uz pomoć browsera, odn. ( preglednika).

Web je jedan od servisa Interneta, koji upravo služi za prezentaciju web stranica pomoću HTTP protokola.

U hrvatskom 'cyber slangu' ne postoje različiti izrazi za engl. web site i web page - tako da je ponekad nejasno da li se izraz 'web stranice' odnosi na dokumente (web page) ili kolekciju dokumenata i resursa koji čine 'web site', pa većina surfera i webmastera radije koristi engleske izraze za stranicu (page, HTML dokument) i stranice (site, kolekcija HTML dokumenata i multimedijalnih resursa).


Web stranica - kao HTML dokument

Web stranica, engl. web page, je HTML dokument koji omogućava prezentaciju teksta i poveznica, a dostupan je preko svoje URL odn. web adrese. Na web stranici se osim teksta mogu prikazati i multimedijski elementi (resursi) kao što su slike u digitalnom formatu (jpg, jpeg, gif, png, bmp...), flash i shockwave animacije, zvuk i slično.

Web stranice - kao kolekcija resursa

Web stranice, engl. web site, su kolekcija internetskih resursa - HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti.

Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korjenskog URL-a odn. web adrese), koja se često naziva i 'homepage'. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom web serveru. Linkovi unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.

Korjenska asdresa web adresa, koja se najčešće naziva internetska domena čini vrijednu karakteristiku svakog site-a.

Izrada web stranica

Izradom web stranica se bave web dizajneri, međutim kao i kod svaku složenu softversku aplikaciju, web stranice čine:

  • podatkovna razina (tekst, smisao, podaci i podatkovni sadržaji)
  • poslovna ili interakcijska razina (program, skripta i način na koji se sustav ponaša)
  • prezentacijska razina (dizajn i psihologija)

Stoga za izradu 'modernih' web stranica, autor mora poznavati puno više informatičkih tehnologija nego grafičkog dizajna. Stručnjak za web dizajn je prije inženjer ili programer nego likovni umjetnik.

Na izradi velikih i 'ozbiljnih' web stranica sudjeluju stručnjaci iz različitih struka, pa u takvim timovima najčešće rade: programeri, grafički dizajneri, fotografi, novinari, stručnjaci za marketing i potrošačku psihologiju i drugi.

Smještaj web stranica

Web stranice se smještaju na internetskom poslužitelju - web serveru.