Razgovor:Mrežne stranice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mrežne stranice.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ne slažem se u potpunosti s ovim dijelom teksta:

Wikicitati „Stoga za izradu 'modernih' web stranica, autor mora poznavati puno više informatičkih tehnologija nego grafičkog dizajna. Stručnjak za web dizajn je prije inženjer ili programer nego likovni umjetnik.”

Primjer dobrih web stranica, ako govorimo o likovnom, pa potom i uporabnom, ipak su radili ljudi koji imaju smisla za estetiku i funkcionalnost i kojima su softveri samo alat pomoću koje će oblikovati formu. Zapravo, dobro dizajnirana stranica je zajednički rad web dizajnera i web mastera. Dizajn je disciplina koja se bavi upotrebljivošću, to ga i razlikuje od umjetnosti.

Kako se za dobrog grafičkog dizajnera ne može reći da je prije strojar nego li likovni umjetnik zato što dobro poznaje tehniku tiska, mislim da se ne bi trebalo podcjenjivati ni grafičko ili likovno znanje u web dizajnera.

Pa bih stoga predložila sljedeću promjenu:

Stoga za izradu 'modernih' web stranica, dizajner mora poznavati podjednako mnogo informatičku tehnologiju kao i dizajn. Pravi web dizajner istovremeno je inženjer, programer i umjetnik. --Modra 05:41, 30. lipanj 2007. (CEST)

Promijeni, ako već nisi. --Ante Perkovic 14:33, 21. srpanj 2007. (CEST)

"Internetske stranice"[uredi kôd]

Po mom mišljenju, izraz "internetske stranice" je loš jer je vrlo neodređen - Internet je znatno više toga od Weba i svatko iole stručan u ovoj problematici može prepoznati da je to kovanica od strane nekoga nestručnog, kome je "internet" samo "ono nešto u Internet Exploreru". Zbog toga je ovaj pojam konkretno preširok da bi mogao biti pravilan - reći da je nešto na "internetskoj stranici" jednako je kao reći "na drugom programu hrvatskog javnog elektroničkog medija" bez da odredite radi li se o televiziji ili radiju, pa uopće i o kojoj se medijskoj kući radi (HTV2, RTL2?)... Osim Weba, na Internetu postoje i drugi servisi koji pružaju nešto što se može nazvati "stranicama", iako je većina praktički izumrla - Gopher, Archie, WAIS, Veronica i sl., dok neki žive još uvijek kao npr FTP, dok u današnje doba pojedine tvrtke pružaju razne vrste sličnih usluga koje se uopće ne mogu svrstati pod "Web".
Daljnje pitanje je, postoji li neki autoritet koji bi se ovdje mogao citirati, osim javnih medija koji su sklepali ovaj izraz? Ako takvih citata nema, preporučam da se izraz "Internet stranice" ne navodi kao osnovni, time se između ostalog samo povećava konfuzija čitalaca oko toga što je Internet, a što Web. Jedna enciklopedija bi svakako trebala imati za cilj educirati čitaoce, a ne odražavati njihove zablude... Arny (razgovor) 20:02, 10. srpnja 2011. (CEST)
P.S. Vidim da se u nekoj mjeri u samom članku dotaklo dio problema koje spominjem. Također, predlažem da u članku pogledate wikilinkove na ovaj pojam na drugim jezicima (s lijeve strane); vidjet ćete da se taj izraz skoro u svim jezicima naziva kao "Web" [doslovno] + "stranica" [na tom jeziku]. Dakle ne vidim razloga zašto bismo mi postupili drugačije od većine drugih...

Djelomično točno, djelomično krivo. Naime, točno je da je značenje imenice internet (malim slovom, danas je to opća imenica) puno šire od imenice web - u engleskom jeziku. Ali u hrvatskom jeziku je situacija malo složenija, prava zamjena za imenicu web još se nije iskristalizirala, rabe se skoro podjednako riječi "mreža", "svemrežje" i "web", što sigurno nije najbolja situacija.
S druge strane, ne postoje "ftp stranice" ili "ssh stranice", pojam "internetske stranice" označava nešto sasvim određeno (skup od jedne ili više HTML stranica kojima se pristupa HTTP ili HTTPS protokolom) - na inače širem pojmu, internetu. Upravo zato je i naziv "mrežne stranice" dovoljno dobar, jer na "mreži svih mreža" - nema drugih "(neki internetski protokol) stranica". Usenet (otvoreni servis kojim se dohvaćaju poruke kojima komunicira veća grupa ljudi) je danas manje rabljeni internetski servis možda najsličniji internetskim stranicama, ali iako tu postoji hijerarhija, nema mehanizma zasebnih stranica za svakog diskutanta, nego je svaka poruka zapravo praktično posebna, javna poruka e-pošte na podjednako javnom poslužitelju. SpeedyGonsales 02:44, 21. kolovoza 2016. (CEST)