Razlika između inačica stranice »Mayapán«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 4 bajta ,  prije 14 godina
m
Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
m (Mayapan premješteno na Mayapán)
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
[[ImageSlika:MayapanUrn.jpg|thumb|Keramička urna iz Mayapana koja prikauje boga kiše, Chaca]]Mayapan, što u prijevodu znači standard [[Maya]], je arheološki lokalitet naroda Maya, najvjerojatnije osnovan oko 1007 g. Postao je dominantna sila na poluotoku [[Yucatan]] tek nakon slabljenja Chichen-Itze. Često se smatra posljednjom velikom mayanskom mertopolom.
 
== Povijest ==
 
Legenda kaže da je ovaj grad osnovao [[Quetzalcoatl]], negdje u 11. stoljeću, iako za to nema konkretnih dokaza. Oko 1221 godine Maye su se pod vodstvom generala [[Hunac Ceel]]a pobunili protiv toltečko-mayanskog grada Chichen-Itze, što je rezultiralo stvaranjem poznatog Mayapanskog saveza te prebacivanjem centralne moći Yucatana iz Chichen Itze u Mayapan. Tada je taj grad bio opasan velikim bedemima te zauzeo vodeću ulogu u savezu koji su činili tri grada: Mayapan, [[Uxmal]] i [[Chichen-Itza]]. Grad je brijao i do 15 000 stanovnika. Hunac Ceel iz bogate porodice [[Cocóm]] bio je njezin vladar. Čini se da su pripadnici ove obitelji vladali iznimno samovoljno buduči da je oko 1441 g. organiziran pobuna sa strane obitelji Xiu (obitelj koja je vladala Uxmalom) koja je rezultirala ubojstvom gotovo cijele obitelji Cocoom te razaranjem i napuštanjem Mayapana. Pad Mayapana je označio početak pravoga kaosa budući da je Yucatan postao bojno polje na kojemu se se muđusobno sukobljavali samostalni ratnički gradovi sve do dolaska Španjolaca 1520.
 
== Arheološki lokalitet ==
 
Današnji ostaci obuhvačaju gradske zidine i veliki trg na kojemu se nalaze najvažnije građevine. Prisutnost zidina je vrlo začuđujuća budući da su Mayanski gradovi bili vrlo rijetko utvrđeni te upučuje da je grad zasigurno bio suočen sa velikim problemima od strane svojih susjednih [[grad]]ova. Iako on danas nije jedan od izgledom najprivlačnijih i najimpresivnijih gradova koje su sagradili Maye, ali ipak upučuje na činjenicu da je imao veliku važnost. Čini se da su vladari ovoga razdoblja bili više orijentirani ratovanju nego zadovoljavanju bogova monumentalnim i umijetnički ukrašenim hramovima.
32.865

uređivanja

Navigacijski izbornik