Razlika između inačica stranice »Nadežda Petrović«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 12 bajtova ,  prije 13 godina
m
Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
m (robot Dodaje: hu:Nadežda Petrović)
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
'''Nadežda Petrović''' ([[Čačak]], [[1873]]. – [[Valjevo]], [[1915]].), najznačajnija srpska slikarica s kraja [[19. stoljeće|19]]. i početka [[20. stoljeće|20. stoljeća]]. {{zaglavlje}}
 
== Život ==
S obitelji se 1884. godine preseljava u [[Beograd]]. Višu žensku školu završila je u Beogradu 1891. godine. Sljedeće 1892. godine polaže ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama te postaje učenica u ateljeu [[Đorđe Krstić|Đorđa Krstića]]. 1896/97. godine pohađa školu kod Kirila Kutlika. Od 1898. godine počinje školovanje u [[München]]u u ateljeu Slovenca [[Antona Ažbea|Antona Ažbea]].
U [[Prvi balkanski rat|Prvom balkanskom ratu]] sudjeluje kao dobrovoljna bolničarka na bojišnici. Sa srpskom vojskom je ponovo 1913. i 1914. godine. Umrla je od tifusa u [[Valjevo|Valjevu]] gdje je bila na dužnosti dobrovoljne bolničarke.
 
== Umjetnički rad ==
Slikarstvo Nadežde Petrović, najznačajnije srpske umjetnice s početka 20. stoljeća uvodi srpsku umjetnost u tokove suvremene europske umjetnosti. Zahvaljujući njenom duhu koji je, iz male [[Srbija|Srbije]], stremio modernom svijetu, ali i sretnim okolnostima da se početkom 20. stoljeća školovala u likovnim središtima [[Europa|Europe]], njeno slikarstvo ide, najvećim dijelom, u korak s europskim ekspresionizmom, a ponekad se i približava tada još neafirmiranoj apstrakciji.
Djelo Nadežde Petrović, u cjelini, zrači strašnom ekspresijom, snagom i hrabrošću ove jedinstvene slikarice s [[Balkan]]a. Školovanje u [[München]]u, posjete [[Pariz]]u i [[Italija|Italiji]] i stalni povratak tradicionalnoj Srbiji ostavili su trag na njenim platnima, te se njen opus može podijeliti na nekoliko razdoblja.
=== Münchensko razdoblje (1898. - 1903.)===
Prvi dio - učenje u školi Antona Ažbea, slovenskog slikara (''Bavarac'', kopije starih majstora).
 
 
=== Srbijansko razdoblje (1903. - 1910.)===
Prvi dio - poslije 1903. (''Stablo u šumi'', ''Resnik'' - više studija, ''Staro groblje'', ''Žetva'', ''Domaćin'', ''Djevojče iz Sićeva'', ''Sićevo'' - više studija, ''Guslar'', ''Redovnik'')
 
</gallery>
 
=== Pariško razdoblje (1910. - 1912.)===
(''Most na Seni'', ''Kej na Seni'', ''Kraljević Marko'' i ''Miloš Obilić'', ''Bulonjska šuma'', ''More'', ''Plaža u Bretanji'', ''Bogorodičina crkva u Parizu'')
 
</gallery>
 
=== Ratno razdoblje (1912. - 1915.)===
(''Čaršija'', ''Stari šedrvan u Prizrenu'', ''Prizren'', ''Gračanica'' - nekoliko studija, ''Kosovski božuri'' - nekoliko studija, ''Dušanov most'', ''Vezirov most'', ''Ruševine'', ''Valjevska bolnica'')
 
</gallery>
 
== Osnovna literatura ==
#Stanislav Živković, ''Nadežda Petrović (1873-1915)'', ZLUMS, [[Novi Sad]] 1966.
#[[Miodrag B. Protić]], ''Srpsko slikarstvo XX veka'', knjiga I, [[Nolit]], Beograd 1970.
#''Nadežda Petrović 1873-1915, PUT ČASTI I SLAVE'', katalog, Beograd 1998.
 
== Vanjske poveznice ==
[http://www.nadezdapetrovic.yu1.net/index.html Umjetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak]
 
32.865

uređivanja

Navigacijski izbornik