Christopher Tolkien: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
pripovjetka->pripovijetka
m (posthumno -> postumno)
m (pripovjetka->pripovijetka)
Iako je J. R. R. Tolkien ostavio ogromnu količinu materijala o mitilogiji [[Međuzemlje|Međuzemlja]] i na pola dovršene ''[[Silmarillion]]'' i ''Gospodar prstenova'', umro je 1973. godine ne dovršivši svoju zamisao.
 
Nakon očeve smrti, Christopher Tolkien prionuo je organiziranju cjelokupnog djela, bilješki ponekad zapisanih na marginama preko starijih inačica ili pak samo na tada već pola stoljeća starima priloženim komadićima papira. Velik dio materijala bio je u rukopisu, s imenima likova koja su se na kraju iste pripovjetkepripovijetke često razlikiovala od onih na kraju. Christopher Tolkien priznao je kako je često nagađao očeve zamisli.{{Citation needed|date=July 2011}}
 
Nakon očeve smrti 1973. godine Christopher Tolkien uspio je ''Silmarillion'' prirediti za izdavanje 1977. godine; u čemu mu je dijelom pomogao tada mladi [[Guy Gavriel Kay]], kasnije prepoznat pisac fantazija. Christopher Tolkien bio je primoran na neke teške uredničke odluke u predstavljanu očeva djela, koje su nakon toga osporavali i on sam i drugi.<ref>http://www.amazon.com/Arda-Reconstructed-Creation-Published-Silmarillion/dp/0980149630</ref> Objabljivanje ''Silmarilliona'' slijedile su ''[[Nedovršene pripovijesti]]'' 1980. godine i ''[[Povijest Međuzemlja]]'' u dvanaest svezaka između 1983. i 1996. godine; između [[Povijest Međuzemlja|Povijesti Međuzemlja]] i [[Nedovršene pripovijesti|Nedovršenih pripovijesti]] većina oiginalnih tekstova iz kojih je nastao ''Silmarillion'' iz 1977. godine već je objavljeno.

Navigacijski izbornik