Razlika između inačica stranice »Ante Cettineo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 169 bajtova ,  prije 15 godina
m
dodano s "Cettineo, Ante"
m
m (dodano s "Cettineo, Ante")
'''Ante Cettineo''' ([[Trebinje]], [[17. svibnja]] [[1898]]. – [[Split]], [[9. kolovoza]] [[1956]].), hrvatski pjesnik i prevodilac
 
Radio je kao profesor u Splitu gdje je polazio pučku školu i klasičnu gimnaziju, dok je studij slavistike polazio u [[Prag]]u i [[Beograd]]u. 1922. je diplomirao povijest jugoslavenskih književnosti u Beogradu. Radio je kao profesor u Klasičnoj gimnaziji u Splitu i Četvrtoj gimnaziji u Beogradu (1944/47.). Pisao je pjesme i prozu, a mnogo je i prevodio, pretežno poeziju, s talijanskoga, španjolskoga, portugalskoga i francuskoga jezika. Surađivao je s mnogim stranim i domaćim novinama.
 
Kao pjesnik mediteranskih motiva iznosi blještave sunčane ugođaje idiličnoga svijeta dalmatinskoga pejzaža. U čakavskim pjesmama dao je elegično intonirane slike svojega zavičaja. Upoznat s novijom talijanskom, španjolskom i južnoameričkom poezijom, u razdoblju između dva svjetska rata unosi u svoje pjesme svježu lirsku izražajnost slobodnoga stiha i moderno oblikovanu strukturu. U njegovoj poeziji ima također tragova ekspresionizma te ritmičkih novosti slobodnog stiha, čime je postizao modernost asocijativnoga pjesničkog govora. Neuspjeli su idejno nesređeni neki njegovi pokušaji politički angažirane poezije. Pjesme su mu prevedene na talijanski, francuski, njemački, češki, mađarski i poljski.
9.400

uređivanja

Navigacijski izbornik