Ena Begović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
nadopuna
Redak 42: Redak 42:
* [http://www.film.hr/bazafilm_ljud.php?filmoviOrder=Sorter_godina&filmoviDir=ASC&ljud_id=1657 Biografija na www.film.hr]
* [http://www.film.hr/bazafilm_ljud.php?filmoviOrder=Sorter_godina&filmoviDir=ASC&ljud_id=1657 Biografija na www.film.hr]
* [http://www.imdb.com/name/nm0066807/ Filmografija]
* [http://www.imdb.com/name/nm0066807/ Filmografija]
* [http://www.splitsko-ljeto.hr/splitskaljeta/drama/medeja/index.htm 43. splitsko ljeto: "Medeja" (video)]


{{stub-biog-film}}
{{stub-biog-film}}

Inačica od 8. travnja 2007. u 23:20

Ena Begović (Split, 8. srpnja 1960. - Brač, 15. kolovoza 2000.), hrvatska kazališna i filmska glumica

Zagrebačka kazališna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika". Uskoro debitira u TV filmu "Ivan Goran Kovačić", a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu "Pad Italije" 1981. godine. Iako je vjerovala da će karijeru prije svega napraviti na filmu, kazališne su joj daske donijele i slavu i priznanja. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge. Njezina prva kazališna glavna uloga bila je u "Ajaksai" Radovana Ivšića u režiji Vlade Habuneka.

Slijedio je čitav niz velikih ostvarenja u predstavama domaćih i inozemnih autora. Od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena, do Zagorke i Krleže. Svojom je glumačkom snagom zauzela jedno od vodećih mjesta u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i gostujući na daskama drugih kuća.

U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: "Glembajevi", "Treća žena", "Pad Italije", "Četverored" i drugi.

U braku s Josipom Radeljakom imala je kći Lanu, rođenu 2000. godine. Poginula je u prometnoj nesreći na otoku Braču, dana 15. kolovoza 2000. godine i to od teških ozlijeda glave zadobivenih prilikom prevrtanja automobila. U hrvatskoj će kinematografiji ostati zapamćena kao jedna od najljepših glumica, te kao žena izrazite senzualnosti i velike karizme.


Filmske i TV uloge

Zanimljivosti

Ena Begović je za ulogu barunice Castelli u filmu Glembajevi na Pula Film Festivalu 1988. godine nagrađena Zlatnom arenom za epizodnu žensku ulogu koju je odbila, jer ju je smatrala glavnom. Film je, također, podijelio kritiku i zbog znatna pomlađivanja lika barunice Castelli, ali ga je publika iznimno dobro prihvatila.

Vanjske poveznice

Predložak:Stub-biog-film