Okupacija u 26 slika (1978.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Okupacija u 26 slika)
Okupacija u 26 slika
RedateljLordan Zafranović
ProducentJadran film
Croatia film
ScenaristMirko Kovač
Lordan Zafranović
Glavne ulogeFrano Lasić
Boris Kralj
Milan Štrljić
Stevo Žigon
Zvonimir Lepetić
Bert Sotlar
Boris Dvornik
Dušica Žegarac
Izet Hajdarhodžić
Antun Nalis
Zlakto Vranjican
Gordana Pavlov
GlazbaAlfi Kabiljo
SnimateljKarpo Aćimović-Godina
MontažaJosip Remenar
ScenografijaMilenko Jeremić
Zvonimir Šuler
Godina izdanja1978.
Trajanje116 min.
DržavaFlag of Croatia.svg Hrvatska
Jezikhrvatski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Okupacija u 26 slika hrvatska je anti-ratna drama iz 1978. godine koju je režirao Lordan Zafranović.[1] Film je nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu[2] te je osvojio Veliku zlatnu arenu u Puli.

Film je neko vrijeme bio tabu tema u Hrvatskoj te se gotovo uopće nije prikazivao 1980-ih i 1990-ih, a izazvao je kontroverze zbog provokativne teme. Protivnici su smatrali da radnja sadrži "antihrvatski" naboj, dok su pobornici isticali da je zapravo Hrvat glavni junak priče, te svojim antifašizmom i priključenju pokretu otpora ukazuje simbolično na otpor Hrvata tijekom fašističke okupacije.

Film je prvi put emitiran u modernoj Hrvatskoj u 2014. godini na kanalu HTV 1 u noćnom terminu.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Dubrovnik, zadnjih par dana prije Drugog svjetskog rata. Hrvat Niko, Talijan Toni i Židov Miho su tri mladića i najbolji prijatelji koji se vole šaliti, bez obzira da li daju lokalnoj prostitutki sitniš da joj mogu pogledati stražnjicu ili tijekom kluba za mačevanje. Dok su bili na jednoj zabavi, iznenada ih je prekinula buka borbenih zrakoplova i pucnjave. Potom u grad ulaze nacistički Nijemci i vojnici fašističke Italije koji cijelo područje stavljaju pod okupaciju. Naknadno, priključuju Dubrovnik NDH te dovode brutalnu diktaturu ustaša, što podijeli mještane: Toni postaje fašist, Miho biva izbačen iz kluba za mačevanje dok Niko i njegov otac Baldo, a i cijela mu obitelj, postaju privrženi antifašisti i vjerni komunisti, te se stoga priključe otporu.

Niko na jednoj fašističkoj proslavi okrene sliku Mussolinija naopačke. Toni postane pak zadrti anti-komunist te se zbliži s Anom, koja zatrudni. U jednoj raciji, fašisti sakupe 10-ak neistomišljenika, uglavnom Židova te jednog pravoslavnog popa koji je držao propovijed na ruskom, te ih autobusom odvezu van iz grada u divljinu, te ih ubiju čekićem. Kapetan u autobusu, Hrvat, nazove fašiste "izrodima", na što ubiju i njega. Baldo također naknadno biva uhićen zbog toga što je javno izrazio svoj prezir prema fašističkom pokretu, te pogiba u pokušaju bijega od deportacije u sabirni logor. Kada se Niko vrati u svoju kuću, naiđe na Tonija koji ga obavijest da je to sad "njegova kuća". Tada ulazi i Miho te njih trojica po posljednji put zapjevaju njihovu pjesmu. Usred pjesme, Niko upuca Tonija. Ulazi Ane te se šokira prizorom. Niko i Miho spremaju stvari te odlaze, priključujući se pokretu otpora.

Glume[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Iako uglavnom hvaljen, film je izazvao vrlo podvojene reakcije kritike. Nenad Polimac ga je svojedobno nazvao "smećem", zbog čega je u "Poletu" došao na 'crnu listu' (neko ga se vrijeme neutraliziralo kao suradnika "Poleta", nisu mu htjeli objavljivati priloge i branili da se pojavi na radiju i televiziji).[4]

Damir Radić je za Filmski leksikon zapisao:

"Stilski rafiniranim iskazom, Lordan Zafranović uobličuje svoju stalnu temu individualnog i kolektivnog zla, usredotočivši se ovaj put na represiju hrvatskih i talijanskih fašista, uprizorenu u naturalističko-grotesknom ključu, s vrhuncem u glasovitoj sekvenci pokolja u autobusu. Groteskno-karnevaleskni pristup očituje se i u tretmanu seksualnosti, a supostavlja mu se gracilna tjelesnost protagonista. Intrigantno naviještena razrada likova i njihovih odnosa (napose erotskog trokuta s incestuoznim implikacijama Niko – Ane – Toni, te klasno-rodnog obrata u odnosu Niko – Mare) ostaje neostvarena, a ambiciozan pokušaj oslikavanja sveobuhvatne društvene freske s patriotskim građanskim slojem u prvom planu (tematska inovacija u tadašnjem jugoslavenskom filmu) tek je djelomično uspio. Narativno-dramaturški konfuzan, stilski i ugođajno dojmljiv, film je izazvao velike estetsko-političke kontroverze."[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 10. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Festival de Cannes: Occupation in 26 Pictures. festival-cannes.com. Pristupljeno 24. svibnja 2009.
  3. 25. Pulski filmski festival
  4. Filmski tisak: priča iz Hrvatske[neaktivna poveznica]
  5. Filmski leksikon: Okupacija u 26 slika

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]