Roč: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Uklonjena promjena suradnika 193.198.149.61, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Ante Perkovic
Redak 3: Redak 3:
== Zemljopisni položaj ==
== Zemljopisni položaj ==


Mjesto se nalazi na spoju [[vapnenac]]a, od kojih su građeni [[Ćićarija]] i [[Učka]], i [[lapor]]a, kakve su doline i hrpti ispod tiju dviju planina.
U središtu sjeverne Istre, na 348 m nadmorske visine, uzdiže se, okružen ljepotama prirode gradić Roč.



== Povijest ==
== Povijest ==


Prvi put se spominje [[1064.]] godine.


Mjesna crkva sv. Ante ima znameniti "Glagoljaški abecedarij" iz 1200-ih.
Utemeljen je još u prethistoriji.Bio je najprije ilirsko naselje, a zatim rimski "castrum", okružen brojnim manjim naseobinama. Naziv Ruz se spominje u ispravi pisanoj latinskim jezikom, izdanoj u Goslaru 1064. godine, kojom kralj Henrik IV daruje markgrofu Ulriku dvadeset kraljevskih selišta u pokrajini Istri na slobodno raspolaganje- među kojima se nalazi i Ruz, današnji Roč. Godine 1102. Ulrik II (sin markografa Ulrika) daruje sve svoje posjede u Istri, osim Roča, Oglejskoj crkvi, a Ronz (novi naziv za Roč) daruje svom vazalu Meginhardu. u srednjevjekovnim izvorima češće se spominje naziv Ronz, dok je talijanski naziv Rozzo.

Već 1208. godine Meginhardov Ronz prelazi u ruke Oglejske crkve (akvilejski patrijarsi) koja njime raspolaže kao svojim posjedom. Slijede nemirna vremena za Roč. Sukob oglejskog patrijarhata sa Venecijom, koja u Istri nastoji proširiti svoju vlast, nije mimoišao ni Roč. Venecija je 1394. godine dobila Rašpor pa su se zaoštrili odnosi između sela pod Oglejom i onih pod Venecijom, a razlozi sukoba bili su ispaša, prelaženja u tuđi teritorij, krađe i osveta. Tu se očitavala nemoć oglejskog patrijarha da preko svog ovlaštenog zastupnika "marchia" održava red. Buzećani, Homljani i Ročani nisu htjeli udovoljiti obvezama premaoglejskom markizu te su stvorili savez zaobranu i zaštitu svojih prava. Godine 1412. Ročani i Humljani napali su rašporska sela koja su pripadala Veneziji pa su mlečani odgovorili osvetom. Iste godine Mlečani zauzimaju Hum i Roč te ruše gradske zidine, a stanovnike ostavljaju da borave u nezaštićenim gradovima. Venecija je 1421. godine dozvolila Ročanima da obnove zidine. Do pada Venecije 1797. Roč ostaje u vlasti Mletaka, dobivakući njihovu pomoć u naoružanju, za obranu granica Serenissime.
Prva hrvatska tiskana knjiga je pripravljena za tisak u Roču (pripravitelj: Juri Žakan). To je bio misal iz 1483. godine.
Nakon Venecije, Roč prelazi u ruke Francuza- Napoleona, zatim Austrije. u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća, djelovanje fašizma osjeća se i u Roču do kapitulacije Italije 1943.Nakon antifašističkog otpora i oslobođenja, Roč odnosno Istra postaje dijelom bivše države- Jugoslavije, a od 1991. samostalne države, Republike Hrvatske.


== Kultura ==
== Kultura ==
Redak 30: Redak 30:
== Šport ==
== Šport ==


U mjestu djeluje boćarski klub ''[[boćarski klub Istra aluminij|Istra aluminij]]''.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
{{Mrva-naselje hr}}

[[Kategorija:Naselja u Istarskoj županiji]]

[[de:Roč]]
[[en:Roč]]
[[it:Rozzo]]
[[nl:Roč]]

Inačica od 15. lipnja 2007. u 20:02

Roč je gradić u Istarskoj županiji.

Zemljopisni položaj

Mjesto se nalazi na spoju vapnenaca, od kojih su građeni Ćićarija i Učka, i lapora, kakve su doline i hrpti ispod tiju dviju planina.

Povijest

Prvi put se spominje 1064. godine.

Mjesna crkva sv. Ante ima znameniti "Glagoljaški abecedarij" iz 1200-ih.

Prva hrvatska tiskana knjiga je pripravljena za tisak u Roču (pripravitelj: Juri Žakan). To je bio misal iz 1483. godine.

Kultura

Od Roča do Huma vodi Aleja glagoljaša - cesta uz koju su postavlejni brojni spomenici glagoljici i glagoljašima.

Promet

Gradić se nalazi na cestovnoj prometnici Rijeka - tunel Učka - Koper - Trst.

Gospodarstvo

Stanovništvo

Šport

U mjestu djeluje boćarski klub Istra aluminij.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Roč koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.