Točka (računalna grafika): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
interwiki
Redak 1: Redak 1:
'''Piksel''' ([[engleski|eng]]. pixel), izvedenica je od eng. "''picture element''" - što znači ''element slike''. Piksel je naime, najmanji grafički element slike, specifičan za [[bitmap]] slike - u suprotnosti od slika [[vektorska grafika|vektorske grafike]]. Slike, da bi se pretvorile u digitalni oblik, moraju se spremiti kao niz [[bit]]ova, odnosno [[byte]]-ova (kao, npr. u [[digitalni aparati|digitalnim aparatima]]), zbog čega se mora "prevesti" u više manjih dijelova of kojih je svaki određene boje. Ti dijelovi zovu se pikseli i količina istih u pojedinoj slici (između ostalog) određuje kvalitetu slike, ali direktno utječe i na veličinu datoteke na disku, a i na stvarne dimenzije (širina i visina slike).
'''Piksel''' ([[engleski|eng]]. ''pixel''), izvedenica je od eng. "''picture element''" - što znači ''element slike''. Piksel je naime, najmanji grafički element slike, specifičan za [[rasterska slika|bitmap slike]] - u suprotnosti od slika [[vektorska grafika|vektorske grafike]]. Slike, da bi se pretvorile u digitalni oblik, moraju se spremiti kao niz [[bit]]ova, odnosno [[bajt]]ova (kao, npr. u [[digitalni fotoaparat|digitalnim fotoaparatima]]), zbog čega se mora "prevesti" u više manjih dijelova of kojih je svaki određene boje. Ti dijelovi zovu se pikseli i količina istih u pojedinoj slici (između ostalog) određuje kvalitetu slike, ali direktno utječe i na veličinu datoteke na disku, a i na stvarne dimenzije (širina i visina slike).


[[Kategorija:Računalna grafika]]
[[Kategorija:Računalna grafika]]

[[ar:بكسل]]
[[be-x-old:Піксэль]]
[[ca:Píxel]]
[[cs:Pixel]]
[[da:Pixel]]
[[de:Pixel]]
[[en:Pixel]]
[[es:Píxel]]
[[eo:Rastrumero]]
[[eu:Pixel]]
[[fr:Pixel]]
[[ga:Picteilín]]
[[gd:Picseal]]
[[gl:Píxel]]
[[ko:화소]]
[[id:Pixel]]
[[it:Pixel]]
[[he:פיקסל]]
[[hu:Pixel]]
[[nl:Pixel]]
[[ja:ピクセル]]
[[no:Piksel]]
[[uz:Piksel]]
[[pl:Piksel]]
[[pt:Pixel]]
[[ro:Pixel]]
[[ru:Пиксел]]
[[simple:Pixel]]
[[sd:عَڪسِل]]
[[sk:Obrazový prvok]]
[[fi:Pikseli]]
[[sv:Pixel]]
[[th:พิกเซล]]
[[tr:Piksel]]
[[wa:Picsel]]
[[zh:像素]]

Inačica od 18. lipnja 2007. u 18:37

Piksel (eng. pixel), izvedenica je od eng. "picture element" - što znači element slike. Piksel je naime, najmanji grafički element slike, specifičan za bitmap slike - u suprotnosti od slika vektorske grafike. Slike, da bi se pretvorile u digitalni oblik, moraju se spremiti kao niz bitova, odnosno bajtova (kao, npr. u digitalnim fotoaparatima), zbog čega se mora "prevesti" u više manjih dijelova of kojih je svaki određene boje. Ti dijelovi zovu se pikseli i količina istih u pojedinoj slici (između ostalog) određuje kvalitetu slike, ali direktno utječe i na veličinu datoteke na disku, a i na stvarne dimenzije (širina i visina slike).