Prapaprati

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prapaprati
Psilotum complanatum i Psilotum nudum
Psilotum complanatum i Psilotum nudum
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Pteridophyta
Razred: Psilotopsida
D.H. Scott, 1909
Područje života

Prapaprati (lat. Psilotopsida), razred u biljnom carstvu koju čine redovi Ophioglossales i Psilotales. Po građi su ove biljke slične fosilnom rodu Rhynia. Nedavna molekularna sustavna istraživanja[1] pokazala su da su ove biljke srodne primitivnim papratima. Sinapomorfne osobine Psilotopsida i Ophioglossopsida su njezina primitivna struktura, rodu Psilotum nedostaju i korijenje (apomorfna karakteristika) i pravi listovi, koji se označavaju kao enacije. Na granama su spiralno raspoređene sporangije sa dvoslojnim zidovima i bez anulusa koje po dvije do tri međusobno srastaju i čine sinangije. Druga sinapomorfija je podzemni gametofit koji je nefotosintetički i mikorizičan. Rod Tmesipteris ima nešto kompleksniju morfologiju od Psilotuma.

Red Ophioglossales je ranije svrstavana u diviziju Polypodiophyta, ali su analize pokazale da je ona bliska sa redom Psilotales. Sastoji se od porodica Ophioglossaceae sa 4 roda: Ophioglossum (oko 50 vrsta), Botrychium (oko 60), Helminthostachys (H. zeylanica) i Mankyua (M. chejuense).

Red Psilotales (metličaste paprati) rasprostranjen je (rod Psilotum) u tropskim i suptropskim predjelima Europe, Azije i Amerike i rod Tmesipteris u jugoistočnoj Aziji, Australiji, Novom Zelandu i otocima Tihog i Indijskog oceana.

Red Ophioglossales je poznat u jugoistočnoj Aziji i Australiji (Rod Helminthostachys) dok je rod Mankyua nedavno otkriven na južnokorejskom otoku Jeju (Cheju)[2].

Redovi i porodice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]