Prava rusomača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prava rusomača
Capsella bursa-pastoris
Capsella bursa-pastoris
Sistematika
Carstvo: Plantae
Red: Brassicales
Porodica: Brassicaceae
Rod: Capsella
Vrsta: C. bursa-pastoris
Dvojno ime
Capsella bursa-pastoris
(L.) Medik.
Rusomača

Prava rusomača (torba pastirska, pastirska torbica, lat. Capsella bursa-pastoris je biljka iz porodice Brassicaceae. Udomaćena je u Europi i Maloj Aziji, te je širom svijeta poznata kao korov. Raste u poljima i na zapuštenom tlu. Mlada je biljka jestiva, dok je biljka u cvatu dugo korištena u narodnoj medicini. Osim zeleni jestivi su i mladi zeleni plodovi. U Kini se kao povrće i uzgaja.Biljka sadrži od 60 - 100 mg vitamina C i oko 7 mg vitamina A. Oštar okus potiče od alil gorušičinog ulja[1].

Uporaba u narodnoj medicini[uredi | uredi kôd]

U narodnoj medicini, rusomača se koristi kod krvarenja maternice , holecistitisa , bubrežnih kamenaca , reume , gastritisa , dijareje i dizenterije, kao adstrigentno sredstvo za liječenje rana . Postoje dokazi o korištenju nadzemnih dijelova rusomače u narodnoj medicini različitih zemalja, kod bolesti srca , malarije , nekih spolno prenosivih bolesti , čireva na želucu , tifusa .

Kontraindikacije[uredi | uredi kôd]

Ne koristiti kod srčanih bolesti ili bolesti tiroidne žlijezde.Ne koristiti i u slučajevima visokog krvnog tlaka.Ne koristiti u trudnoći![2]

Sastav[uredi | uredi kôd]

Rusomača sadrži ramnoglikozid gispin , proteine i tanine , ugljikohidrate , eterično ulje , bursovu kiselinu , kolin i acetilkolin , saponine , fumarnu , jabučnu i limunsku kiselinu, vitamin K , vinsku kiselinu , vitamine - tiamin , riboflavin , fitonadion , askorbinsku kiselinu , karoten ; u sjemenkama- masno ulje (do 20%) i malu količinu alilnog gorušičinog ulja .

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Grlić, Lj., Samoniklo jestivo bilje, Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

PFAF database: Capsella bursa-pastoris

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Grlić, Lj., Samoniklo jestivo bilje, Zagreb 1980., str. 162
  2. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Capsella+bursa-pastoris