Predložak:S-start

Izvor: Wikipedija
Start na sredini tablice
S-start je početna sastojnica niza predložaka za okvir za redoslijed. Okvir za redoslijed je okvir koji se vidi na dnu članaka i koji pokazuje prethodnika i nasljednika za članak koji se čita. Na primjer, Margaret Thatcher ima okvir za redoslijed iz kojeg se vidi tko su prethodni i sljedeći premijeri, kao i prethodnike i nasljednike za druge dužnosti koje je obnašala.

S-start nadomješta prijašnje formate okvira za redoslijed, ali i dalje uglavnom dopušta njihovu neizravnu uporabu. U novom formatu, svaki okvir počinje sa „s-start“, što je time bitna sastojnica novoga sustava.

Predlošci za okvor za redoslijed[uredi kôd]

Predložak „s-start“ treba koristiti s ostatkom predložaka za redoslijed. Sljedeći popis donosi sve predloške za redoslijed, osim zaglavlja:

Prvih pet stavki na popisu su osnovne za stvaranje okvira za redoslijed, i najviše korišteni na Wikipediji; ostali (osim „s-hou“ i „s-line“) koriste se kao zamjena za jednu od prvih pet, ovisno o okolnostima.

Parametri[uredi kôd]

Većina predložaka djeluje na isti način: ime predloška se napiše između dvije vitičaste zagreba, i tekst ili kod predloška se pojavi na stranici. Osnovna razlika kod okvira za redoslijed jest da većina njih zahtijeva od uređivača da unese imena, titule, ili drugi tekst koji će biti prikazan unutar okvira, i koji je svaki put drugačiji.

Takav se tekst upisuje u predložak pomoću „parametara“, polja odvojenih od imena predloška, pomoću okomite linije ( | ). Funkcija je parametara da izmijene izgled polja koja stvaraju ovi predlošci, obični dodajući specifično formatiran tekst ili mijenjajući već prisutan tekst. Većina okvira za redoslijed prihvaćaju parametre; uključivanje nekih od njih bitno je za ispravno fukncioniranje predloška, dok je uključivanje drugih po izboru. Jedini predlošci iz popisa u prethodnoj sekciji koji ne prihvaćaju nikakve parametre su „s-start“/“start“ i „end“/“s-end“

Mnogo je vrsta okvira za redoslijed, jer su kombinacije različitih ranije spomenutih predlošaka gotovo beskonačne.

Svrha je okvira za redoslijed da prikaže mjesto „subjekta okvira“ (osobe – ili drugog entiteta – čiji je članak u okviru) u redoslijedu ljudi (nadalje „redoslijedni lanac“). Zbog toga, većina okvira sadrži tri osobe, naime subjekta, njihova prethodnika i nasljednika.

Najosnovniji okvir za redoslijed sadrži tri „ćelije“, lijeva imenuje prethodnika, srednja titulu subjekta, i godine koje obilježavaju obavljanje službe (ime je osobe već navedeno u naslovu članka, i tu se ne ponavlja), i desno navodi nasljednika.

Ovo je primjer predloška, uzet iz članka pape Benedikta XVI. Ako se upiše...

{{s-start}}
{{s-bef|before=[[Benedikt XVI.]]}}
{{s-ttl|title=[[Popis papa|Papa]]
|years=19. travnja 2005. – 28. veljače 2013.}}
{{s-aft|after=[[Franjo]]}}
{{s-end}}

...rezultat će izgledati ovako:

prethodnik
Benedikt XVI.
Papa
19. travnja 2005. – 28. veljače 2013.
nasljednik
Franjo

Preproučuje se da se datumi obnašanja službe uključe kad god je to moguće; ako je datum sporan, potrebno je koristiti „s-ref“ kako bi se dodali izvori koji će podržati navedeni datum.