Produžetci (nogomet)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Produžetci u nogometu znače dodatno vrijeme za igranje utakmice, ako je rezultat neriješen nakon 90 minuta igre. Engleska kratica u sažetim prikazima rezultata utakmice je "ET" ili "AET", skraćenica od engleske riječi "aggregated extra time" (sažeto dodatno vrijeme). U hrvatskom se jeziku najčešće koristi kratica "PR".

U većini športova, produžetci se igraju ako je potrebno imati pobjednika, npr. u "nokaut" dijelu natjecanja, gdje samo jedna momčad može ići dalje, za razliku od natjecanja po skupinama. U SAD-u neriješene utakmice nisu omiljene, pa se tamo koriste produžetci u svakoj utakmici.

U profesionalnom se nogometu produžetci igraju 30 minuta, podijeljeni u dva poluvremena po 15 minuta. Neka natjecanja ne koriste produžetke, npr. CONMEBOL nije nikad u svojoj povijesti koristio produžetke ni u jednom svom natjecanju (osim u Copa Libertadores, gdje se produžetci koriste samo u finalu). Po pravilu, ako su i produžetci završili neriješenim rezultatom, pristupa se izvođenju jedanaesteraca, slobodnih udaraca sa 11 metara.

Produžetke ne treba miješati sa sudačkom nadoknadom, nadoknadom vremena koju odredi sudac utakmice, koja služi kako bi se nadoknadilo vrijeme koje se izgubilo u utakmici (ozljede, zamjene igrača, zadržavanje vremena, itd.).

Vidi još[uredi | uredi kôd]