Promatranje ptica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Promatranje ptica

Promatranje ptica je aktivnost, koja se sastoji od rekreacijskog promatranja ptica. Ptice se mogu vidjeti golim okom, dalekozorom ili teleskopom. Promatrači ptica također mnogim pticama snimaju glas i bilježe njihov zemljopisni položaj.

Veliki dio promatrača ptica su amateri koji ovo čine iz vlastita zadovoljstva, za razliku od ornitologa, kojima je to posao i više koriste formalne znanstvene metode istraživanja.

Promatraći ptica ponekad rade zamaskirana skloništa, kako bi se mogli približiti pticama i promatrati ih izbliza, ne ometajući ptice.

Promatranje ptica može biti i znanstveno ili iz umjetničkih ili tehničkih razloga. Ptice se mogu gledati u vlastitom vrtu, ali ponekad se zbog njih putuje čak i u najudaljenije krajeve svijeta. To može biti jednostavno prepoznavanje vrsta ptica ili se pažnja usredotočuje na: pjevačke sposobnosti, stanište, gniježđenje kao i na mnoge druge aspekte života ptica.

Promatranje ptica u SAD-u.

Promatranje ptica može pridonijeti popularizaciji i zaštiti ptica i prirode, ali može doći i do uznemiravanja ptica i prevelikoga posjeta nekim ptičjim staništima.

Postoji oko 10 000 vrsta ptica, ali vrlo malo broj ljudi vidjelo je više od 7 000 vrsta ptica. Neki strastveni promatrači ptica doživjeli su razne neugodnosti za vrijeme promatranja u zabačenim dijelovima svijeta. Tako je poznata promatračica ptica Phoebe Snetsinger bila i silovana u Novoj Gvineji, a na kraju je i poginula u prometnoj nesreći, kada je otišla promatrati ptice na Madagaskar.

Najpoznatiji igrani film o promatranju ptica je "Velika godina" iz 2011. o grupi prijatelja, opsjednutih promatranjem ptica, sa zadaćom da nadmaše jedan drugoga nalazeći najveći broj vrsta ptica Sjeverne Amerike.

Ponajbolja mjesta u Hrvatskoj za promatranje ptica su: park prirode Kopački rit, ornitološki rezervat Crna Mlaka, park prirode Vransko jezero i dr.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]