Prvo europsko nogometno natjecanje reprezentacija hrvatskih nacionalnih manjina 2006.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plakat natjecanja

Prvo Europsko nogometno natjecanje reprezentacija hrvatskih nacionalnih manjina, održano je u Splitu je 2. i 3. prosinca 2006. godine u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i Hrvatske matice iseljenika.

Mjesta odigravanja[uredi | uredi kôd]

Igralo se na igralištima u Splitu, Solinu i Dugopolju.

Sudionici[uredi | uredi kôd]

Na natjecanju su nastupili predstavnici nacionalnih manjina iz Austrije, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Crne Gore (trener: Anto Drobnjak[1]), Slovenije i Vojvodine (trener: Marinko Poljaković, izbornik: Petar Kuntić).

U prvoj skupini su bili Hrvati iz Crne Gore, Mađarske, Slovenije i Vojvodine.[1]

Favorit natjecanja bila je reprezentacija Hrvata iz Crne Gore, koju je vodio trener Anto Drobnjak, bivši jugoslavenski reprezentativac.[1]

Pobjednik ovog prvenstva stječe pravo sudjelovanja na svjetskom prvenstvu hrvatskih nacionalnih manjina koje je bilo najavljeno za 2007. godinu.[1] 7 sudionika je već bilo određeno, po 3 iz Europe, po 1 iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Južne Afrike.[1] 8. sudionik je predviđen da bude iz zajednica autohtonih Hrvata. Od njih su svi sudionici na ovom EP-u došli s jakim sastavima, dok Hrvati s Kosova, iz Slovačke i moliški Hrvati iz Italije nisu uspjeli sastaviti reprezentaciju.[1]

Uvjet za igrače je bio da moraju igrati u domaćem prvenstvu, odnosno da stalno boravi na teritoriju svoje države.[1]

Rezultati[uredi | uredi kôd]

Prvi prvak Europe za hrvatske nacionalne manjine je momčad Gradišćanskih Hrvata iz Austrije koja je u finalu pobijedila Sloveniju sa 3:1.

Za treće mjesto momčad Hrvata iz Vojvodine pobijedila je sastav Hrvata iz Rumunjske sa 3:2.

Kao prvaci Europe za hrvatske nacionalne manjine Gradišćanski Hrvati otvarili su i plasman na Prvo svjetsko nogometno natjecanje hrvatskih iseljenika 2007..

Konačni poredak[uredi | uredi kôd]

1. Gradišćanski Hrvati
2. Slovenski Hrvati
3. Vojvođanski Hrvati
4. Rumunjski Hrvati

Priznanja[uredi | uredi kôd]

Najbolji vratar: Stefan Kokošić (Gradišćanski Hrvati)
Najbolji igrač: Dejan Godar (Vojvođanski Hrvati)
Najbolji strijelac: Johan Eisner (Gradišćanski Hrvati), 6 pogodaka
Fair-play: Makedonski Hrvati

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Radio Subotica, program na hrvatskom Josip Stantić/Ivana Petrekanić Sič: Naši nogometaši na prvom Europskom prvenstvu za najbolje momčadi autohtonih Hrvata, 1. prosinca 2006., preuzeto 20. lipnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]