Puh orašar

Izvor: Wikipedija
Puh orašar
puh orašar (Muscardinus avellanarius)
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Raspon fosila
srednji miocen - Nedavno
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Podrazred:Eutheria
Nadred:Euarchontoglires
Red:Rodentia
Podred:Sciuromorpha
Porodica:Gliridae
Potporodica:Leithiinae
Rod:Muscardinus
Kaup, 1829
Vrsta:M. avellanarius
Dvojno ime
Muscardinus avellanarius
(Linnaeus, 1758)
Rasprostranjenost

Puh orašar (Muscardinus avellanarius) je vrsta glodavca iz porodice Gliridae. Velik je kao kućni miš, zdepast, a rep mu je dug kao tijelo. Obrastao je gustom dlakom. Leđa i rep su mu crvenkaste do žučkastosmeđe boje. Grlo i prsa su mu bijeli. Kod ove vrste spolni dimorfizam nije izražen, te je vrlo teško razlikovati mužjaka od ženke. U nekim dijelovima je populacija u opadanju, a u drugim dijelovima se smatra stabilnom. Na povoljnim staništima populacija može biti do 10 jedinki/ha, ali je gustoća znatno manja na manje povoljnim staništima. U sjevernim dijelovima staništa područja rasprostranjenosti su im rascjepkana zbog uništavanja staništa i nepovoljnog djelovanja pesticida na njegovu populaciju. Nekada je bio popularan kućni ljubimac u mnogim zemljama, ali danas zbog njegove ugroženosti je protuzakonito.

Živi u bjelogoričnoj i miješanoj šumi s grmljem i šibljem i u divljim živicama. Hrani se lješnjacima, sjemenjem graba, pupovima, bobicama trnine, i ponekad kukcima. Nastanjuje Europu i sjeverni dio Male Azije. Raširen je u kontinentalnom djelu Europe iako ne nastanjuje Pirinejski poluotok i jugozapadni dio Francuske. U Alpama se javlja do 1920 metara nadmorske visine.

Aktivan je u sumrak i noću; spretno se penje i po najtanjim grančicama.

Gradi okruglo gnijezdo veličine šake od trave i lišća u gustom grmlju i dupljama. Ima jedno do dva legla godišnje, od troje do petoro mladih.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Puh orašar