Pupčana arterija

Izvor: Wikipedija
Pupčana arterija
lat. arteria umbilicalis
Gray502.png
 Polazišteunutrašnja ilijačna arterija
 Granesuperiorna vezikalna arterija
sjemenovodna arterija

Pupčana ili umbilikalna arterija je parna arterija (svaka s jedne strane tijela) koja se nalazi u abdominalnom i zdjeličnom području. Kod fetusa se nastavlja u pupčanu vrpcu.

Pupčane arterije fetusa[uredi | uredi kôd]

Pupčane arterije nose deoksigeniranu krv od ploda do posteljice u pupčanu vrpcu. U pupčanoj vrpci uglavnom se nalaze dvije pupčane arterije i jedna pupčana vena. Pupčane arterije su ustvari ogranci unutrašnje ilijačne arterije. One okružuju mokraćni mjehur i potom iznose deoksigeniranu krv iz ploda kroz pupčanu vrpcu.

Pupčane arterije su jedine arterije u ljudskog tijelu, osim plućnih arterija, kojima teče deoksigenirana krv.

Tlak u pupčanoj arteriji u prosjeku iznosi 50 mmHg.[1]

Unutar posteljice, pupčane arterije su povezane jedna s drugom na udaljenosti približno 5 milimetara Hyrtlovom anastomozom.[2] Nadalje, granaju se na korioniske arterije ili intraplacentarne fetalne arterije.[3]

Pupčana arterija kod odraslih[uredi | uredi kôd]

Pupčana arterija je prednji ogranak unutrašnje ilijačne arterije i predstavlja otvoreni dio embrionske pupčane arterije. Nalazi se u zdjelici, a grana se na superiornu vezikalnu arteriju (arteria vesicalis superior). Kod muškaraca ogranak joj je i sjemenovodna arterija (arteria ductus deferentis).

Galerija[uredi | uredi kôd]

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fetal and maternal blood circulation systemsInačica izvorne stranice arhivirana 4. srpnja 2017. From Online course in embryology for medicine students. Universities of Fribourg, Lausanne and Bern (Switzerland). Retrieved on 6 April 2009
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2375851/
  3. PubMed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1992421