Puteal

Izvor: Wikipedija
Rimski mramorni puteal s Bakhičkom procesijom, kasno 1. stoljeće n. e.

Puteal (latinski: od puteus (bunar) — množina: putealia[1]) je klasična kruna bunara izgrađeno oko pristupnog otvora bunara.

Opis[uredi | uredi kôd]

Puteal s reljefom u Campo Santi Giovanni e Paolo, Venecija.

Ograda sprječava ljude da padnu u bunar inače otvoren na razini površine.[2] Kada je opremljen poklopcem od lijevanog željeza, kao tradicionalno na javnim trgovima ili kampovima u Veneciji u Italiji, građani i opskrba vodom bili su zaštićeni.[1]

Putealije su korištene kao pristupačna točka distribucije vode, te kao estetski arhitektonski element. Lokacije su uključivale javne gradske trgove i privatna dvorišta.[1] Često su se nalazile u atrijima, gdje su omogućavale pristup cisterni za vodu koju je napajao impluvij.

Klasični puteali[uredi | uredi kôd]

Klasični puteal izrađen je od klesanog kamena, u Europi često od mramora. Često su ukrašeni reljefima klasičnih grčkih i rimskih tema oko svojih vanjskih lica. Jedan starorimski bio je u strukturi Puteal Scribonianum na rimskom forumu, no do danas ništa nije ostalo.

Izraz se također koristi za kružne klasične ostatke (spolije) reciklirane nakon antike u izvore bunara, kao što je Guildford Puteal u Britanskom muzeju.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Bidental
  • Fontus (Fons) — starorimski bog fontana i bunara
  • Zdenac želja

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Venetian Wellheads. Venipedia. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2020. Pristupljeno 25. svibnja 2012.
  2. John Weale, Rudimentary Dictionary of Terms Used in Architecture, Civil, Architecture, Naval, Building and Construction, Early and Ecclesiastical Art, Engineering, Civil, Engineering, Mechanical, Fine Art, Mining, Sur-veying, Etc., to Which Are Added Explanatory Observations on Numerous Subjects Connected with Practical Art and Science. (London: J. Weale, 1849), str. 364.