Pčele samice

Izvor: Wikipedija
pčele samice
solitarne pčele
Osmia rufa, parenje
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Arthropoda
Razred:Insecta
Red:Hymenoptera
Podred:Apocrita
Natporodica:Apoidea
Porodica:Megachilidae
Potporodica:Megachilinae
Tribus:Osmiini
Rod:Osmia
Panzer, 1806.
vrste
vidi tekst
Baze podataka

Ime pčele samice[1] (Osmia), samotarke ili solitarne pčele potječe otud što se te pčele ne roje, ne žive u zajednicama u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same. To je rod iz porodice Megachilidae.

Solitarne pčele ili pčele samice za razliku od medonosnih pčela ne prikupljaju veće količine meda u svoje nastambe. One žive osamljenički život tako da svaka ženka radi svoje gnijezdo u tlu ili u nekom pogodnom mjestu u kojem gradi zemljane komore za nesenje jaja i uzgajanje larvi. Solitarne pčele zbog nedostatka zaliha hrane izlaze i lete na nižim temperaturama od ljudima poznatije i veće medonosne pčele.

U Hrvatskoj pčele samice proučava mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za ekološku proizvodnju u HZPSS od svojeg prvog susreta s Entomološkim muzejem Franje pl. Koščeca u Varaždinu, nakon svog preseljenja u Hrvatsku.

Gnijezda[uredi | uredi kôd]

Samice gnijezda rade u barskoj trstici, izbušenu drvetu, građevinama od drva i blata. U tunelu naprave 6-15 stanica pregrađenih blatom. Postupno ih samica puni nektarom peludom, snese jaje, pa opet pregradi i na kraju tunel deblo zagradi blatom.

Vrste[uredi | uredi kôd]

"Divljih" pčela u Europi ima oko 260 vrsta od kojih svake godine izumre po nekoliko vrsti. Samih pčela samica ima pet vrsta, a posebno su važne i zanimljive divlje, solitarne ili pčele samice:

Oprašivanje[uredi | uredi kôd]

To je kukac prisutan u oprašivanju flore iz davnina. Za hektar komercijalnoga voćnjaka za oprašivanje treba 500 samica ili tri košnice medonosnih pčela s oko 60.000 radilica, odnosno jedna solitarna pčela ima učinak oko 120 letačica medonosnih pčela.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županijeArhivirana inačica izvorne stranice od 5. siječnja 2012. (Wayback Machine) Andrija Grbeša: Dresiranjem pčela do većih prinosa voća

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Pčele samice koji govori o životinjama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.