Qu'Appelle

Izvor: Wikipedija
Rijeka Qu'Appelle
Qu'Appelle River
Rijeka
Karta porječja rijeke Qu'Appelle
Položaj
DržaveKanada
Fizikalne osobine
Duljina430[1] km
Površina porječja51 000 km2
Tok rijeke
IzvorJezero Diefenbaker (Saskatchewan)
 • Nad. vis.550 m
 • Koord.50°59'0,2"N, 106°26'4,2"WUredite na Wikipodatcima
UšćeAssiniboine (Manitoba)
SlijevAtlantski sliv
Ulijeva se uAssiniboine
PritociMoose Jaw, Wascana, Loon, Jumping Deer

Qu'Appelle ili Qu'Appelle River) je rijeka u Kanadi duga 430 km,[1] koja dobar dio svojih sadašnjih voda dobiva od rijeke Južni Saskatchewan iz jezera Diefenbaker.[1]

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Qu'Appelle danas izvire iz akumulacijskog jezera Diefenbaker, južno od grada Saskatoon u Saskatchewanu. Jezero Diefenbaker podignuto je između 1959.1967. izgradnjom brana Appelle na Qu'Appellu i Gardiner na Južnom Saskatchewanu.

Na taj način je povećana količina voda – Qu'Appella, koja je ljeti ozbiljno opadala. Na rijeci je podignuto nekoliko akumulacijskih jezera koja služe za opskrbu naselja u njenom porječju. Već oko 100 km nizvodno pored grada Regina izgrađeno je akumulacijsko jezero – Buffalo Pound koje služi za opskrbu grada Regine pitkom vodom.[1]Odatle rijeka teče pravilno prema jugoistoku do svog ušća u rijeku Assiniboine, kod naselja Saint Lazare.

Qu'Appelle ima porječje veliko oko 146 100 km², koje se proteže preko dvije kanadske provincije Saskatchewan i Manitoba.

Podrijetlo imena[uredi | uredi kôd]

Francusko ime Qu'Appelle = Tko zove potječe od naziva kako su Cree indijanaci zvali rijeku – kah-tep-was, a ono je značilo Rijeka koja zove.[1]

Postoje brojne legende o porijeklu tog imena, a najpopularnija je ona o dvoje nesretno zaljubljenih.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f Qu'Appelle (engleski). The Encyclopedia of Saskatchewan. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. svibnja 2012. Pristupljeno 24. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Qu'Appelle koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.