RPG-7

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
RPG-7
Rpg-7.jpg
Vrsta Protuoklopna raketa
Povijest uporabe
U službi 1961. do danas
Ratovi Vijetnamski rat, Afganistansko-sovjetski rat, Domovinski rat, Rat u Bosni i Hercegovini, Kosovski rat, Rat u Afganistanu 2001.-, Rat u Iraku
Svojstva
Dužina 1000mm
Brzina 145 m/s (početna brzina rakete)
Domet 400 m (efektivni domet rakete)
Efektivno probijanje oklopa 600 mm
Kalibar cijevi 40 mm

RPG-7 je laki ručni raketni bacač. Standardno je protuoklopno oružje za višekratnu upotrebu lansera. Postoje mnoge novije suvremenije kopije po originalnom rješenju, s raketnim lansernim bacačima. U današnje vrijeme postoje puno jači i veči raketni bacači koji se mogu nositi s današnjim oklopnim vozilima. RPG-7 je originalni proizvod bivšeg SSSR. Posjeduje ga mnogo država diljem svijeta. Njegov oblik predstavlja ikonu raketnog bacača te se vjeruje da će još dugo biti u funkciji.

Uporaba na bojištu i taktika[uredi VE | uredi]

Služi za uništavanje oklopnih vozila, utvrda ili bunkera. RPG-7 zastarijeli tip bacača koji se teško može nositi s današnjim oklopnim vozilima iako je bilo unosa modernizacije u samobacač. Od toga spada poboljšana ciljnička komanda i više vrsta raketnog punjenja. Pod to spada Kumulativno punjenje za uništavanje reaktivnog oklopa fragmentirajuča raketa za uništavanje žive sile. RPG-7 se sastoji od tijela s optičkim sustavom gađanja ili s poboljšanim sustavom u koji se umeče raketa s motorom (kruto gorivo).

Ovaj RRB koristi razne rakete kao što su:

  1. Protupješačka mina OG-7,
  2. Protupješačka mina PG-7M.

Glavni dio mu je lansirna cijev na koju je nastavljen mehanizam za okidanje s rukohvatom. Original sadrži mehanički i optički ciljnik.

Prednosti i mane[uredi VE | uredi]

  • Prednosti: lakoća prijenosa i lagano upravljanje što ga čini dostojnim protivnikom u gerilskom ratovanju. Brzina punjenja raketama i peciznost na malim udaljenostima.
  • Mane: Nepreciznost na većim udaljenostima,slaba probojna moć za nova oklopna vozilla. Zabranjeno je gađanje iz zatvorenih prostorija i kada se iza lansera nalazi prepreka bliža od 2m. Zbog izlaza dimnih plinova zahtjeva veću površinu za ispaljivanje. Poslugu trebaju sačinjavati dva vojnika. Poželjno je pri gađanju staviti antifone.

Korisnici[uredi VE | uredi]

Iako sve to navedeno stavlja RPG-7 u zastarijele bacače sa dosta nedostataka. Ipak se održava na životu u ratnim područijima. Kao što su Afganistan, Irak i mnoge druge države. Iz snimaka se vidi u ratnom Iraku da su RPG-7 lako uništavani Američki Hummeri i oklopni transporteri.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Tiskano izdanje časopisa Hrvatski vojnik, broj 54.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: RPG-7