Raška (općina)

Izvor: Wikipedija
Općina Raška

Lokacija općine Raška u Srbiji
Država Srbija
Okrug Raški okrug
Broj naselja 61
Površina (2004.)
 - ukupna 666 km²
Stanovništvo
 - ukupno (2002.) 26,981

Općina Raška jedna je od općina u Srbiji. Nalazi se u njenom jugozapadnom dijelu, u Raškom okrugu. U 61 naseljenom mjestu, općina ima 26,981 stanovnika (2002.) od čega 96% čine Srbi.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Općina zahvaća središni dio Ibarske doline, zapadne dijelove Kopaonika i istočne padine Golije. Dolinom Ibra je na sjeveru povezana sa Zapadnim Pomoravljem i Šumadijom, na jugu s Kosovom i Metohijom, na istoku dolinom Jošanice, desnom pritokom Ibra, s Aleksandrovačkom župom i Toplicom, i na jugozapadu dolinom rijeke Raške s Crnom Gorom. Zauzima površinu od 666 km².

Klima[uredi | uredi kôd]

Klima je umjereno kontinentalna. Hidrografska mreža je gusta, jer na 1 km² teritorija općine Raška dolazi 550 m vodenih tokova. Prostor obiluje hidrološkim prirodnim rijetkostima, koje čine: radioaktivni izvori, jezera, vrela i termalni izvori.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Vodeće privredne grane su industrija, rudarstvo, turizam i poljoprivreda. Najznačajniji proizvodi industrije koji su traženi i na svjetskom tržištu su magnezij, bezalkalno stakleno vlakno i rezana građa. Rudno bogatstvo općine je raznovrsno (kameni ugljen, azbest, olovo, cink itd). Proces industrijalizacije započet je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. stoljeća.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]