Radžastanci

Izvor: Wikipedija
Radžastanci

રાજસ્થાની

Rajasthani folk musician.jpg
Radžastanski narodni pjevač s tradicionalnim instrumentom Ravanahathom
Ukupno pripadnika
Flag of India.svg Indija preko 70.000.000 (2011.)
Značajna područja naseljavanja
Gujarat
Maharashtra ...
Flag of Pakistan.svg Pakistan Sindh oko 200.000
Jezik
radžastanski jezici · hindi-urdu
Vjera
hinduizam · islam · jainizam
Povezane etničke grupe
Hindusi · Radžputi · Seraiki · Sindhi

Radžastanci (gudž. રાજસ્થાની, engl. Rajasthanis) su autohtoni stanovnici indijske savezne države Rajasthana („Zemlja kraljeva”). Premda pripadaju brojnim pod-etničkim skupinama, cijela rajasthanska zajednica je poznata pod zajedničkim nazivom Marwari (radžastanski: मारवाड़ी, naziv po regiji Marwar u Rajasthanu, koja je dugo bila središnjim područjem Radžputa, višestoljetnih vladara Rajasthana) i kao takva se proširila cijelom južnom Azijom, ali i u inozemstvo; tako da je nepoznat ukupni broj Radžastanaca. Zna se tek da ih ima preko 70.000.000 koji pričaju nekim od radžastanskih jezika.

Radžastanci pripadaju mnogim različitim kastama i društvima s različitim jezicima, običajima, vjerama, umjentosti i dr. Najvažnije društvene skupine su:

  • Radžputi (राजपूत, Rājpūts), vladari Rajasthana koji su svoj identitet izgradili stoljetnom borbom protiv islamske okupacije.
  • Gurdžari (गुर्जर, Gurjars) su bili narod sjeverozapadne Indije koji su bili poznati kao pratiharas (zaštitnici) Indije.
  • Jati su Radžastanci koji su kasnije uglavnom prešli na islam ili sikizam, a žive istočno od rijeke Ind u Pakistanu i sjevernom Rajasthanu.

Ostale veće plemenske zajednice su:


Neki izvori tvrde da Romi potječu iz dijelova Radžastana i Gudžarata. Ideja o indijskom podrijetlu na osnovi jezičnih osobina stara je dvjesta godina.[1] Roma dolazi od oblika ḍōmba ("čovjek koji živi od pjevanja i glazbe"), potvrđeno u klasičnom sanskrtu.[2] Jezikoslovni i genski dokazi pokazuju da Romi potječu s indijskog potkontinenta te da su odselili iz Indije ka sjeverozapadu, pri čemu seoba nije bila prije 11. stoljeća. Sadašnje Narodi koji danas tvrde da imaju neke zajedničke osobine s Romima su narod Dom iz središnje Azije i indijski narod Banjara.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fraser, Angus. 1. veljače 1995. Gypsies (Peoples of Europe) 2. izdanje. Blackwell, Oxford. ISBN 978-0-631-19605-1
  2. Cf. Ralph L. Turner, A comparative dictionary of the Indo-Aryan languages, str. 314. London: Oxford University Press, 1962-6.
  3. Hancock, Ian. Ame Sam e Rromane Džene/We are the Romani people. str. 13. ISBN 1-902806-19-0

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]