Radoš i Drago Bulatović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Naslov i dio članka srbijanskog lista "Politika" o pogibiji Radoša i Draga Bulatovića, objavljen 13. ožujka 1929., str. 8.

Drago i Radoš Bulatović, rođena braća, posljednji crnogorski komiti ubijeni 8. ožujka 1929. godine.

Borci Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.

Drago je rođen 1876. godine u Smailagića polju (Kolašin) i skupa s Radošem je komitovao neprekidno od 1917. godine, najprije protiv austro-ugarske a od 1918. i protiv srpske okupacije Kraljevine Crne Gore.

Djelatno područje im je bio planinski teritorij između Kolašina i Nikšića. Braća Bulatović su odbijala pozive za predaju u zamjenu za amnestiju. Ucjenjeni su od strane vlasti Kraljevine SHS na 100.000 dinara.[1]

Ubijeni su u selu Ravni, pokraj manastira Morače, nakon što su u opkoljenoj kući dva dana pružali junački otpor postrojbi žandarmerije.

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

Komita Radoš Bulatović je djed Predraga Bulatovića, crnogorskog političara.[2] Iako Crnogorac po nacionalnosti, Predrag Bulatović se 2006. stavio na čelo Pokreta za zajedničku državu Crne Gore i Srbije koji je na referendumu izgubio.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O pogibiji braće Bulatović. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. lipnja 2013. Pristupljeno 30. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. O pogibiji braće Bulatović, s faksimilom teksta iz beogradskog lista "Politika". Inačica izvorne stranice arhivirana 19. lipnja 2013. Pristupljeno 30. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)