Ramón Fonst

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ramon Fonst, champion olympique à l'épée aux JO de Paris 1900.jpg

Ramón Fonst (Havana, 31. srpnja 1883.Havana, 9. rujna, 1959.), kubanski mačevalac koji je tri puta predstavljao Kubu na Olimpijskim igrama. Zbog svojih uspješnih nastupa imao je nadimak "El nunca Segundo" - nikada nije drugi.

Karijera[uredi VE | uredi]

Na Olimpijskim igrama 1900. u Parizu sudjelovao je u dvije discipline mačevanja i osvojio jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju. Zlatnu medalju je osvojio u disciplini mač pojedinačno pobjedivši u finalu francuza Louisa Perréea.[1] U drugoj disciplini u natjecanju amateri-profesionalci sudjelovao je u ekipi amatera i osvojio srebrnu medalju.

Njegova pobjeda na Olimpijskim igrama 1900. godine donijela je prvu olimpijsku medalju za zemlje Latinske Amerike. Četiri godine kasnije na Igrama 1904. u St. Louisu Fonst je osvojio 3 zlatne medalje. Natjecao se tri discipline, mač i floret pojedinačno i floret momčadski. Od tri osvojene zlatne medalje samo se dvije pripisuju Kubi. U ekipnom natjecanju u floretu pored dva Kubanca sudjelovao je i jedan natjecatelj iz SAD-a pa je medalja pripisana Mješovitom timu.

Fonst je na svojim prvim igrama 1900. u Parizu imao samo 16 godina i 275 dana, a posljednje Olimpijske igre na kojima je sudjelovao su Olimpijske igre 1924. također u Parizu sa punih 40 godina. Sudjelovao je u dvije discipline: mač pojedinačno i momčadski, ali bez većeg uspjeha. Pojedinačno je završio u polufinanoj grupi, a ekipno u prvom krugu natjecanja po grupama. Nakon završetka aktivne karijere Fonst je postao predsjednik nacionalnog olimpijskog odbora Kube.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ramón Fonst Olympic Results. sports-reference.com pristupljeno 28. listopada 2015.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]