Rama IX., tajlandski kralj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kralj Bhumibol Adulyadej

Bhumibol Adulyadej (Cambridge, 5. prosinca 1927.), službeno zvan "Veliki" (tai: มหาราช, Maharaja) te isto tako poznat kao Rama IX., je trenutni kralj Tajlanda. S obzirom da vlada od 9. lipnja 1946., Bhumibol se trenutno smatra državnim poglavarom s najdužim stažom te najdugovječnijim monarhom u tajlandskoj povijesti.

Iako je Bhumibol ustavni monarh, nekoliko puta je odlučno intervenirao u tajlandsku politiku, uključujući političku krizu 2005-2006. Bhumibolu mnogi također pripisuju važnu ulogu u tajlandskoj tranziciji prema demokraciji 1990-ih, iako je u ranijim periodima vladavine znao podržavati vojne režime. Nije se odupro državnom udaru u rujnu 2006. kojim je svrgnuta prethodno izabrana vlada premijera Thaksina Shinawatre.

Bhumibol koristi svoje ogromno bogatstvo kako bi financirao razne razvojne projekte, posebno u seoskim područjima. Nevjerojatno je popularan u Tajlandu, a mnogi Tajlanđani na njega gledaju kao polubožanstvo. Kritičari, uglavnom izvan Tajlanda, priposuju taj status suzbijanju kritike monarhije.

Bhumibol je rođen u Sjedinjenim Državama a obrazovan u Švicarskoj. Bhumibol se u slobodno vrijeme bavi glazbom, umjetnošću i jedrenjem. Smatra se jednim od najbogatijih ljudi na svijetu, a primio je i mnoga državna priznanja.