Rama IX., tajlandski kralj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bhumibol Adulyadej
Kralj Bhumibol Adulyadej
kralj Tajlanda.
Vladavina 9. lipnja 1946
Krunidba 5 svibanj 1950
Suprug Krajica Sirikit
Djeca
Princeza Ubolratana
Kraji Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun
Princeza Sirindhorn
Princeza Chulabhorn Walailak
Puno ime
Phra Bat Somdet Phra Poraminthra Maha Bhumibol Adulyadej
Dinastija Chakri
Otac Mahidol Adulyadej Princ od Songkla
Majka Srinagarindra
Kralj Bhumibol Adulyadej

Bhumibol Adulyadej (Cambridge, 5. prosinca 1927. - 13. listopada 2016.), službeno zvan "Veliki" (tai: มหาราช, Maharaja) te isto tako poznat kao Rama IX., bio je kralj Tajlanda. S obzirom da je vladao od 9. lipnja 1946. do smrti, Bhumibol je najdugovječnijim monarhom u tajlandskoj povijesti, a u trenutku smrti najdugovječniji svjetski monarh.

Iako je Bhumibol ustavni monarh, nekoliko puta je odlučno intervenirao u tajlandsku politiku, uključujući političku krizu 2005 - 2006. Bhumibolu mnogi također pripisuju važnu ulogu u tajlandskoj tranziciji prema demokraciji 1990-ih, iako je u ranijim periodima vladavine znao podržavati vojne režime. Nije se odupro državnom udaru u rujnu 2006. kojim je svrgnuta prethodno izabrana vlada premijera Thaksina Shinawatre.

Bhumibol koristi svoje ogromno bogatstvo kako bi financirao razne razvojne projekte, posebno u seoskim područjima. Nevjerojatno je popularan u Tajlandu, a mnogi Tajlanđani na njega gledaju kao polubožanstvo. Kritičari, uglavnom izvan Tajlanda, priposuju taj status suzbijanju kritike monarhije.

Bhumibol je rođen u Sjedinjenim Državama, a obrazovan u Švicarskoj. Bhumibol se je u slobodno vrijeme bavio glazbom, umjetnošću i jedrenjem.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rama IX., tajlandski kralj